F1-legendaren Nelson Piquet har uttryckt sig rasistiskt mot Lewis Hamilton (på bilden). Arkivbild.
F1-legendaren Nelson Piquet har uttryckt sig rasistiskt mot Lewis Hamilton (på bilden). Arkivbild. - Foto: TT

F1-profilen uttryckte sig rasistiskt – fördöms

Formel 1-legendaren Nelson Piquet har uttryckt sig rasistiskt mot Mercedes-föraren Lewis Hamilton.Uttalandet fördöms nu både av F1 och den engelska världsstjärnan själv.


Det var i november i fjol som Nelson Piquet yttrade sig om Hamilton i en podcast. Den brasilianske 69-åringen, som räknas till en av sportens största och vunnit VM tre gånger, diskuterade en incident mellan Hamilton och Red Bull-föraren Max Verstappen under fjolårets brittiska grand prix.

Piquet beskrev händelsen som "ett skämt", att Hamilton "hade tur" att enbart Verstappen kraschade och att engelsmannen gjort ett misstag. Därefter använde brasilianaren en nedsättande term om Hamiltons hudfärg och det är dessa kommentarer som nu sett dagens ljus.

Hamilton skriver på twitter att det uråldriga tankesätt som Piquet ger uttryck för måste förändras och att det inte har någon plats inom sporten.

"Jag har varit omgiven av dessa attityder och utsatt hela mitt liv. Det har funnits gott om tid att lära. Det är dags för handling", skriver han.

Formel 1 ryter i från

Formel 1 fördömer också uttalandet.

"Diskriminerande eller rasistiskt språkbruk är oacceptabelt i alla former och har ingen del i samhället. Lewis är en otrolig ambassadör för vår sport och förtjänar respekt. Hans outtröttliga kamp för ökad mångfald och inkludering är en läxa för många och något som vi är engagerade i."

Även Hamiltons stall Mercedes riktar kritik mot den trefaldige världsmästaren.

"Vi fördömer starkt allt rasistiskt eller diskriminerande språkbruk. Lewis har gått i fronten för vår sports kamp för att motverka rasism och han står upp för mångfald både på och utanför banan. Tillsammans delar vi en vision om en inkluderande motorsport och denna incident understryker vikten av detta arbete", skriver stallet i ett uttalande.

Far till rivalens partner

Nelson Piquet är far till Verstappens partner Kelly Piquet och har enligt BBC en historia av fler tveksamma uttalanden. Bland annat har han ifrågasatt förre rivalen Ayrton Sennas sexualitet och uttryckt sig negativt kring förre Williams-lagkamraten Nigel Mansells fru.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!