Amerikanen Dustin Johnson är en av flera som har hoppat på saudistödda LIV-touren. Arkivbild.
Amerikanen Dustin Johnson är en av flera som har hoppat på saudistödda LIV-touren. Arkivbild. - Foto: TT

Saudiarabien tar Rysslands plats

Saudiarabien fyller tomrummet som Ryssland lämnat efter sig när det gäller sportswashing.Landet pumpar in mycket pengar i sportvärlden för att förbättra sitt rykte, och det är ett problem, anser ett antal oberoende observatörer enligt Play The Game.


Fakta: Det här är sportswashing

Idrott används för att förbättra länders eller organisationers rykten.

Genom åren har idrotts använts av auktoritära stater.

Vinter-OS i Kina 2022, fotbolls-VM i Ryssland 2018, sommar-OS i Tyskland (Berlin) 1936 och det saudiska köpet av Premier League klubben Newcastle United 2022 är exempel där auktoritära stater försökt dra nytta av idrotten.

Play The Game drivs av Institutet för sportstudier i Danmark. Målet är att främja demokrati, transparens och samtidigt stödja idrottens etiska värdegrunder.

Ryssland har under ett antal år varit känt för att använda sportevenemang för att marknadsföra landet. Det fick dock ett abrupt avbrott i och med Rysslands invasion av Ukraina.

Saudiarabien fyller luckan

Andra nationer, särskilt Saudiarabien, försöker nu utnyttja tomrummet som Ryssland lämnat. Detta görs genom så kallad sportswashing.

Sportswashing är en metod där stater, organisationer, företag eller individer använder sig av idrott för att förbättra sitt anseende och allmänhetens uppfattning.

Två sportswashingkritiker som deltar i en Play The Games-konferensen har satt sig in i ämnet.

Jules Boykoff, författare, akademiker och före detta fotbollsspelare, kallar 2022 ett år med massor av sporttvätt.

Han menar att vinter-OS i Kina i februari och fotbolls-VM i Qatar är typiska exempel på detta.

Inget nytt fenomen

Sportswashing är dock inte ett modernt fenomen, enligt Boykoff. År 1936 följde västerländska medier den spektakulära öppningsceremonin för de olympiska spelen i Berlin, som koreograferades av nazistregimen.

— Spelen polerade Hitlers rykte i hemlandet och utomlands och kan ses som ett steg på vägen mot kriget, säger Boykoff.

Enligt Boykoff är ett annat exempel köpet av den engelska Premier League-klubben Newcastle. Klubben köptes i våras av en fond kopplad till den saudiska kungafamiljen.

— Auktoritära stater kan även ta sin show utomlands, säger Boykoff.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, har bland annat pekats ut som ansvarig för mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi. Mordet inträffade 2018.

Jules Boykoff anser att det är ett problem om ett land som Saudiarabien, som har kritiserats för att inte respektera mänskliga rättigheter, kan sola sig i idrottens glans.

— De anställer de facto idrottare som ambassadörer och förlitar sig på redan etablerade skaror av fans och legitimitet. Med hjälp av sportswashing kan de gå målmedvetet ut för att påverka såväl landets egen befolkning som en global publik, säger Boykoff.

— Idrottens nästa skurkstater står redan på tur. Alla vet det. I synnerhet Saudiarabien fyller tomrummet efter Ryssland, säger journalisten Jens Weinreich, som också deltar i Play The Game-konferensen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stina Nilsson byter sport – igen

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.

Förlorade benet i Hamas attack – ska spela EM

1 timme sedan
När Hamas attackerade en musikfestival den 7 oktober förlorade Ben Binyamin sitt högra ben. Nu ska han vara med i EM för amputerade fotbollsspelare. Jag trodde aldrig att jag skulle spela fotboll igen, säger han.

Apple nära rättigheterna till nya klubblags-VM

2 timmar sedan
Teknikjätten Apple ska vara nära ett avtal med Fifa om TV-rättigheterna till nästa års klubblags-VM, enligt New York Times.

Svensken återupptog karriären – hos CL-mästaren

2 timmar sedan
Från målvaktstränare i Alingsås – till målvakt hos Champions League-mästaren Magdeburg. Mikael Aggefors, 39, är tillbaka i hetluften igen.

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

2 timmar sedan
Herrlandslaget tog sig inte till fotbolls-EM i sommar, men en svensk domartrio får i alla fall göra resan till Tyskland. 35-årige huvuddomaren Glenn Nyberg är tillsammans med sina assisterande domare Andreas Söderkvist och Mahbod Beigi uttagna till EM, som inleds den 14 juni, skriver Aftonbladet.