Lesia Tsurenko riktar kritik mot Ryssland.
Lesia Tsurenko riktar kritik mot Ryssland. - Foto: TT

Ukrainska stjärnan: De har hela livet i två säckar

Lesia Tsurenko riktar kritik mot ryska ”lögner” om en missilattack mot ett köpcentrum.Den ukrainska tennisspelaren uttalade sig efter att ha nått tredje rundan av årets Wimbledon-turnering.


Tsurenko, som bar ett band i de ukrainska färgerna, besegrade Anhelina Kalinina, även hon från Ukraina, med siffrorna 2–1 i set (3–6, 6–4, 6–3).

Enligt Tsurenko visade publiken, som viftade med ukrainska flaggor, ett fantastiskt stöd.

På presskonferensen efter matchen sade 33-åringen att hon hade fått tillstånd av Wimbledon att bära bandet, med hänvisning till "de fruktansvärda saker som pågår i Ukraina”.

— Framför allt är det smärtsamt för mig att se att till exempel köpcentret i Krementjug inte användes, enligt rysk propaganda, säger Tsurenko.

— Det är en lögn, för min tränare är från den staden. Hans svärmor... hon arbetade i det köpcentret, och hon hade till all lycka ledigt för en dag.

En rysk missil förstörde i måndags köpcentrumet i den staden Krementjug och dödade, enligt lokala tjänstemän, minst 18 civila.

Rysk missilattack i Krementjug

Den ryska armén sade dagen efter att de hade attackerat närbelägna vapendepåer. Depåer som enligt Moskva inte var i drift vid tiden för attacken.

Tsurenko sade att hon kände sig maktlös i och med situationen i sitt krigshärjade hemland, som Ryssland invaderade i februari.

— Jag tycker att det verkar som om det inte finns något som jag kan göra, säger Tsurenko.

— Så det enda jag kan är att fortsätta att spela, och som jag sade donerar jag 10 procent av mina prispengar.

"Jag kan bara fortsätta spela", säger Lesia Tsurenko.

"Trodde jag hade många vänner"

Tsurenko säger även att hon stöder Wimbledons beslut att förbjuda ryska och belarusiska spelare från grand slam-turneringen.

Hon säger därtill att hon bara kontaktats av en vitrysk spelare och en rysk spelare, som sagt att de var emot kriget.

— Jag trodde att jag hade många vänner på touren, särskilt ryssar och belarusier, säger hon.

Tsurenko, rankad 101:a i världen, uppmanar människor runt om i världen att hjälpa till om de kan.

— Om de tror att en donation på 10 dollar inte betyder något, så är inte sant. Det betyder en hel del. I min regions huvudstad, Mykolajiv, har de redan varit utan vatten i några månader. Så om du tror att 10 dollar inte är något, så är det 10 flaskor vatten för dessa människor.

— Jag har befunnit mig vid den polska gränsen till Ukraina och jag såg hundratusentals människor. De vet inte var de ska åka. De har hela livet i två säckar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

1 timme sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

3 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.