Gif Sundsvall skrällde och vann med 2–1 hemma mot Malmö FF.
Gif Sundsvall skrällde och vann med 2–1 hemma mot Malmö FF. - Foto: TT

Dubbla MFF-smällar: chockförlust och skada

Ramträffar, skada och framför allt: chockförlust.Malmö FF hade ingen rolig fredag i Sundsvall.Killarna försöker till sista minuten och gör allt de kan, säger MFF:s tränare Milos Milojevic till Discovery+.

Att Sergio Peña vackert böjde in sitt första mål i Malmö-tröjan efter sju minuters spel spelade mindre roll för MFF den här kvällen.

För det här var Gif Sundsvalls kväll – och de hade marginalerna med sig.

MFF hade inte mindre än tre ramträffar i den första halvleken men trots det var det "Giffarna" som klev av planen med en 2–1-ledning efter första halvlek.

Till skillnad från Peñas vackra 1–0-mål var Ronaldo Damus kvittering efter 14 minuter desto mindre vacker.

Träffad i huvudet

Pontus Engblom kom fri och försökte lobba över Johan Dahlin i MFF-målet från nära håll och lobben lyckades, men innan bollen for över mållinjen hann Matej Chalus dit för att rensa undan.

Problemet var bara att Chalus rensade rätt i huvudet på Damus och det var 1–1.

— Mitt jobb är att göra mål, konstaterade Damus till Discovery+ efter första halvlek.

Och innan halvleken var över var det alltså 2–1 till hemmalaget, signerat Daniel Stensson.

Som det inte vore nog tvingades dessutom Malmös Søren Rieks lämna planen skadad strax innan halvtid.

Otrolig statistik

MFF:s spel- och chansövertag fortsatte än mer i den andra halvleken, men bollen ville inte passera Andreas Andersson mellan "Giffarnas" stolpar – där Sundsvalls målvakt svarade för flertalet vassa räddningar.

Sundsvall – och Andersson – höll emot, släppte inte in några mer mål och tog en tung 2–1-seger på hemmaplan, detta trots att MFF vann avsluten med 29–4 och hörnstatistiken med hela 20–1.

— Jag kan inte klaga på killarna, de försöker göra allt de kan. Vi kommer många gånger i bra situationer för att göra mål. Sundsvalls plan funkar perfekt, tyvärr inte vår, säger MFF:s tränare Milos Milojevic.

— Sundsvall gör mål och sätter chanserna de har. Vi gör det inte. Vi förlorar matchen. Det är fotboll, det är tungt. Matcher mot Sundsvall borta, Varberg borta och Mjällby borta är matcher som du vinner allsvenskan på, tyvärr gör vi inte det i dag.

"Otroligt skönt"

Sundsvalls målvaktshjälte Andreas Andersson:

— Det är helt sjukt skönt och sjukt välbehövligt för oss. De trycker på, kommer i våg efter våg. Visst, jag har en del räddningar, men grabbarna framför nickar bort varenda inlägg. Som helhet såg det riktigt bra ut i dag.

Segern tog upp "Giffarna" till kvalplats i tabellen, två poäng före Degerfors och fyra före Helsingborgs IF.

För MFF var det kostsamma poäng som försvann. Skåningarna är fortsatt femma i tabellen, tre poäng bakom serieledaren Häcken som dessutom har två matcher mindre spelade.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.