Luka Doncic är en av NBA:s bästa spelare.
Luka Doncic är en av NBA:s bästa spelare. - Foto: TT

Sveriges tuffa uppgift: Stoppa superstjärnan

Han har gjort succé i NBA.Nu ska de svenska basketspelarna försöka stoppa den slovenske superstjärnan Luka Doncic, 23, i VM-kvalet.Han kommer säkert att räknas som en av de bästa spelarna genom tiderna, säger Sveriges Ludvig Håkanson.


Fakta: Luka Doncic

Född: 28 februari 1999 (23 år).

Nationalitet: Slovenien.

Position: Point guard/small forward.

Längd: 201 centimeter.

Vikt: 104 kilo.

Klubbar: Real Madrid (2015–2018, Dallas (2018–).

Statistik säsongen 2021–2022: 28,4 poäng per match (tredje bäst i NBA), 9,1 returer per match (19:e bäst i NBA), 8,7 assist per match (femte bäst i NBA).

Meriter i urval: Spansk mästare tre gånger (2015, 2016, 2018), spanska ligans MVP (2018), Euroleague-mästare (2018), Euroleague MVP (2018), Årets rookie i NBA (2019), All-NBA first team tre gånger (2020–2022).

Det dröjde inte länge innan Luka Doncic blev ett världsnamn. Efter att han slog igenom som tonåring i Real Madrid draftades han av NBA-laget Dallas Mavericks.

Fyra säsonger in på karriären i Nordamerika har han cementerat sig som en av de bästa spelarna i världen och ledde sånär sitt Dallas till NBA-final den senaste säsongen.

På söndag kväll byter han ut NBA-arenorna mot Hovet i Stockholm för att ta sig an Sverige i VM-kvalet.

— Jag skulle säga att han är topp tre i världen just nu. Han är ung och kommer bara bli bättre. Han kommer säkert att räknas som en av de bästa spelarna genom tiderna, säger Ludvig Håkanson.

Flera bra egenskaper

TT: Vad gör honom så bra?

— Han passar hur bra som helst, kan skjuta från var som helst och kan posta upp de flesta spelarna. Han är väldigt komplett och även lång och stor för att spela på den positionen. Han är svår att försvara sig mot.

Håkanson lyfter dock inte bara upp Luka Doncic. Slovenien har ett stjärnfyllt lag och är regerande Europamästare. Från EM-truppen 2017 är många fortfarande med, bland andra NBA-veteranen Goran Dragic, som utsågs till turneringens mest värdefulla spelare.

— Jag har varit med de senaste tio åren och det är det absolut bästa laget vi har mött med Sverige, säger Håkanson.

"NBA-lagen har testat"

Mikko Riipinen, en av Sveriges fyra förbundskaptener, menar att det inte riktigt går att stoppa Doncic.

— Alla NBA-lag har testat och de har inte hittat något. Det finns ingen formel för så duktiga spelare, säger han.

Men försöka ska man göra.

— VI måste välja vad vi vill ge upp – och inte ge upp. Vi måste få honom att jobba och sättas i svåra situationer offensivt och defensivt, så han kan jobba i den änden och riskera fouls och trötta ut honom, säger han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

2 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

2 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

2 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

3 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.