Riksidrottsförbundet anser att vägning 'kan vara förödande' när det handlar om ungdomar under 20 år. Arkivbild.
Riksidrottsförbundet anser att vägning 'kan vara förödande' när det handlar om ungdomar under 20 år. Arkivbild. - Foto: TT

RF-kritik mot viktfokus: "Kan vara förödande"

Unga simhoppare vägdes vid ett läger arrangerat av Svenska simförbundet. Nu riktar Riksidrottsförbundet (RF) kritik mot händelsen."Det kan vara förödande i en så känslig ålder", skriver Malin Träff, RF:s ansvarige för barn- och ungdomsidrott, i ett mejlsvar till TT.


Det var i förra veckan som SVT avslöjade att unga simhoppare hade vägts vid ett elitläger i höstas.

Resultatet var del av en fysprofil som skulle tas fram på deltagarna. Lägret leddes av förra simhoppsstjärnan Anna Lindberg och reaktionen hos andra ledare och unga simhoppare blev kraftig.

Lindberg, som då var projektanställd som utvecklingsansvarig på Svenska simförbundet, bekräftade att det var på hennes initiativ, men hänvisade också till SOK, Sveriges olympiska kommitté.

Simförbundet har sedan dess tagit bort vägning som del i fysprofilen för minderåriga, enligt SVT.

"Kan vara förödande"

Enligt Riksidrottsförbundet (RF) bör inte ungdomar under 20 år vägas.

"RF:s riktlinjer för barn- och ungdomsidrott gäller all verksamhet i idrottsförbund och förening för personer upp till 20 år. Riktlinjerna säger bland annat att ledare inte ska kommentera vikt och kroppsform eller uppmuntra till viktnedgång. Inte heller prata om kroppsviktens koppling till prestation. I stället bör man fokusera på träning, kost, optimal återhämtning och välbefinnande som prestationsfrämjande faktorer", skriver Malin Träff i ett mejl.

TT: Finns det risk för att vägningsmomentet skapar psykisk ohälsa/ätstörningar hos unga idrottare?

"Ja. Att på olika sätt fokusera på kroppens form eller vikt och dess koppling till prestation kan vara förödande i en så känslig ålder. All idrott för ungdomar, oavsett idrott och nivå, ska formas utifrån långsiktiga mål. Deras kroppar ska få växa och prova sig fram på sina villkor", skriver Träff.

"Inbyggd konflikt"

Peter Reinebo, verksamhetsansvarig på Sveriges olympiska kommitté, SOK, bekräftade för SVT att vägning är en del för att få en komplett fysprofil och att det "ingår alltid vikt för att få rätt värden".

Något som Malin Träff anser är problematisk.

"Det är ett bra exempel på den inbyggda konflikt som alltid finns när barn eller ungdomar ska göras till en del av en elitmiljö för vuxna. Hela elitverksamhetens syfte är att nå topprestationer och i många idrotter spelar kroppsvikten stor roll för prestationen. Samtidigt, när barn och ungdomar är en del av verksamheten får de idrottsliga resultaten aldrig väga tyngre än deras hälsa. Som jag ser det är det därför framför allt problematiskt att bjuda in barn och ungdomar till den typen av miljö", skriver Träff.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!