Malmöjubel efter att Veljko Birmancevic gjort 3–1. Men ett sent 3–2-mål från Vikingur gör att returen kan bli en rysare.
Malmöjubel efter att Veljko Birmancevic gjort 3–1. Men ett sent 3–2-mål från Vikingur gör att returen kan bli en rysare. - Foto: TT

Knapp MFF-seger efter sen kalldusch

Malmö FF hade ett gyllene läge.Men efter ett insläppt mål i långt in på övertid har de regerande svenska mästarna bara ett måls ledning inför vad som mycket väl kan bli en kvalrysare nästa vecka på Island.Att släppa in matchens sista spark ger en sur eftersmak, säger Ola Toivonen efter 3–2-segern.


Det var ett isländskt hjärnsläpp som kom att stå i fokus när Malmö FF inledde höstens Europa-resa. Efter att ha kvitterat Martin Olssons ledningsmål hyschade en redan varnad Kristall Máni Ingason mot hemmafansen. Reaktionen blev stark och stämningen upphetsad. Det slutade med att Ingason fick sin andra varning och visades ut.

Jo Inge Berget var MFF-spelaren allra närmst incidenten. Och han reagerade lika kraftigt som hemmafansen.

— Det var ju riktigt dumt av honom. Dessutom sätter han sig själv och sitt lag i en dålig sits. Han kan reglerna och när han går bort och hyschar mot vår publik så ska det vara gult kort. Han var glad och tänkte sig inte för.

"Synd att han fick lämna"

Från sidan visste inte Vikingurs tränare Arnar Gunnlaugsson vad eller hur han skulle känna.

— Det var synd att han fick lämna planen. Han är en väldigt bra spelare och fansen hade njutit av att se honom spela 90 minuter, säger han.

— Först var det eufori vid målet och sedan rött kort. Det var blandade känslor. Han är en ung spelare vi spelare som har rätt attityd och älskar de här matcherna. Jag kan inte bli arg på honom bara stolt.

Kort senare gav Ola Toivonen hemmalaget ledningen, framspelad av just Berget.

— Det kändes så klart bra. Det var ett otroligt psykologiskt mål där vi fick en viss ro i laget. Då såg det bra ut, säger han.

"En vinst är alltid en vinst"

Med en man mer på plan tilläts Malmö i andra halvlek att ta över allt mer av spelet, och i den 83:e minuten kom också målet. Sebastian Nanasi hade varit på plan i tio minuter när han hittade fram till Veljko Birmancevic som med vänstern vräkte in bollen i bortre burgaveln. Men hemmalagets gyllene utgångsläge blev inte fullt så gyllene som det skulle kunna blivit. På övertid reducerade inhopparen Helgi Gudjonsson.

Segern kändes nästan som en förlust för hemmalaget.

— Vi spelade mot tio man och man kan tycka att vi ska göra det bättre än vad vi lyckas med. Samtidigt gör de mål på sina enda två skott. Men det är så det är just nu. Vi måste göra något åt det, för desto längre vi går desto hårdare kommer vi bli straffade, säger Jo Inge Berget.

Returmatchen spelas nästa tisdag i Reykjavik. MFF-tränaren Milos Milojevic:

— Jag är glad att vi vann. En vinst är alltid en vinst. Men det kommer att bli en tuff match på Island. Jag hoppas vi kan vinna där och gå vidare. Spelar vi på den nivån vi gjorde i dag så tror jag vi lyckas.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!