Moustafa Zeidan, Isaac Kiese Thelin och Joseph Ceesay jublar efter 1–0 under torsdagens kvalmatch till Europa League mellan Malmö FF och Dudelange.
Moustafa Zeidan, Isaac Kiese Thelin och Joseph Ceesay jublar efter 1–0 under torsdagens kvalmatch till Europa League mellan Malmö FF och Dudelange. - Foto: TT

Klar seger för MFF – inhopparna målskyttar

Andreas Georgson gjorde sin första match som tränare för Malmö FF.Det blev en lyckad debut. I den första Europa League-kvalmatchen mot Dudelange skapade sig MFF ett utmärkt utgångsläge inför returen efter 3–0.Jag var nästan lite orolig efter att ha matat på med ganska mycket information under mina fyra dagar som tränare, säger huvudpersonen.


Han hade visserligen coachat laget en gång tidigare, i en vinstmatch 2018 mot Örebro. Men sedan Milos Milojevic fått sparken var det nu på nytt dags för interimtränaren, sportchefen Andreas Georgsson, att mönstra en första startelva.

Han valde att ruska om ordentligt. Några av nyförvärven han själv rekryterat fanns i framskjutna roller medan Ola Toivonen och Veljko Birmancevic förpassats till bänken.

Moustafa Zeidan och Joseph Ceesay tog hand om högerkanten tillsammans med ytterbacken Felix Beijmo – och det var härifrån mycket av Malmö FF:s anfall skulle registeras.

— Det har varit mycket information, därför var det roligt att se avslappnade och modiga spelare. Första målet kom väldigt mycket från träningsplanen, vilket alltid gör en tränare extra glad, säger Georgson efter matchen.

Tog straffen

Redan i den 30:e matchminuten fick Charles Morren sitt andra gula kort och visades ut. Vad som redan var ett massivt spelövertag för hemmalaget blev nu ännu större. Och de luxemburgska gästernas vilja att få tiden att gå blev än mer uppenbar. Andra halvlek var sedan bara två minuter gammal när gästernas målvakt kom fel in i en duell och domaren blåste straff. Målvakten gick snabbt från att inneha syndabocksrollen till hjälte då han lyckades rädda Jo Inge Bergets skott.

Men det skulle snart vända igen. Målet kom, och det kom via Georgssons högerkant. Joseph Ceesay fick en djupledsboll och använde sin snabbhet för att ta sig förbi sin försvarare innan han spelade in bollen till Isaac Kiese Thelin som stötte in 1–0.

— Det var otroligt skönt efter att vi tryckt på men inte fått in bollen. En förlösande känsla att få göra det framför fansen. Ceesay är extremt snabb och vi ville få in det mer i spelet. Han slår en fin passning och det är bara för mig att slå in den, säger Kiese Thelin.

Lyckade byten

Ola Toivonen byttes in i den 76:e minuten. Fyra minuter senare mötte han Felix Beijmos inlägg och 2–0 var ett faktum.

Även Birmancevic hoppade in och det var han som bara fem minuter senare frispelades av Toivonen och satte dit trean.

Bytena hade gett Malmö FF ett utmärkt utgångsläge inför returen.

— Man ska vara besviken när man inte får starta, men sedan handlar allt om vad man gör med den besvikelsen. Antingen använder man den till att förbereda sig för ett inhopp eller så tjurar man ner sig. I dag tycker jag att vi fick väldigt fina kvitton. De kom in och stabiliserade och avgjorde med väldigt fina kvalitéer, säger Georgson.

Bra med nerver

Returen spelas ii Luxemburg nästa torsdag. MFF-segern innebär att de är klara för minst gruppspel i Conference League, men fortsatt har chans att ta sig in i Europa League via playoff mot turkiska Sivasspor. Huruvida Andreas Georgson tränar Malmö FF då återstår att se.

— Detta är en seger spelarna tar. Det är de som gör det, med förberedelse och prestation. Min roll är liten, jag är bara en pusselbil. Sedan är det nervöst att vara fotbollstränare. Har du inte fjärilar i magen betyder det att du inte bryr dig, säger han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

3 timmar sedan

Rödin: "En jäkla revansch"

3 timmar sedan
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

3 timmar sedan
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.