Amanda Zahui. Arkivbild.
Amanda Zahui. Arkivbild. - Foto: TT

Zahui fördömer uttagningen: "Äcklar mig"

Basketstjärnan Amanda Zahui kritiserar Svenska basketförbundet för landslagsuttagningen av Viktor Gaddefors – som i fjol anklagades för rasistiska uttalanden."Det äcklar mig att se Viktor representera vårt land", skriver hon på Twitter.Förbundet säger att man tagit avstånd från uttalandet och dessutom sett till att en uppförandekod införts.


I mars i fjol publicerade Länstidningen i Södertälje en intervju med Gaddefors, som då spelade i Södertälje, där han sade att att den franska ligan har fler svarta spelare och därför är mer atletisk, medan det finns ett smartare spel i den italienska ligan.

Uttalandet fördömdes på många håll och tidningen avpublicerade texten.

Tog avstånd

Zahui skriver nu på Twitter, i samband med herrarnas trupputtagning till VM-kvalet, att hon äcklas av att Gaddefors tillåts vara med i truppen.

"Någon som öppet och stolt pratar ner svarta människor, någon som öppet uttryckte sig rasistiskt i media. Det äcklar mig att se Viktor representera vårt land och ett förbund som så starkt talar om jämlikhet", skriver Zahui.

Basketförbundet menar att man tog krafttag i frågan direkt efter att intervjun publicerades genom att prata med Gaddefors och hans klubb Södertälje.

— Vi förklarade att vi tar avstånd från den typen av uttalanden som har sin grund i rasistiska stereotyper. Och vi erbjöd Viktor och föreningen stöttning med utbildning eller liknande, men klubben löste det internt. Jag tror att de hade någon form av utbildning, inte bara med Viktor utan även andra spelare, säger generalsekreteraren Fredrik Joulamo.

Viktor Gaddefors under landslagssamlingen i juni.

Uppförandekod

I samband med händelsen uppstod en diskussion inom förbundet och de högsta ligorna om vad förbund och föreningar har för möjlighet att agera på den här typen av uttalanden om det inte finns inskrivet i spelarnas kontrakt med klubbarna.

— Det utmynnade i en uppförandekod som implementerades inför förra säsongen och som ska skrivas på av varje förening och varje spelare, säger Joulamo.

Joulamo säger att en av värderingarna som förbundet har är att inte stänga av folk på livstid eller brännmärka folk på livstid.

— Vi vill ha en dialog, kunna förlåta och ge en andra chans. Det är det här ett utslag för på många sätt, säger han.

"Jag har tagit avstånd"

Viktor Gaddefors hade själv tagit en paus från landslagsspel i fjol, men var tillbaka till landslagssamlingen i november.

Han säger till Expressen att det inte känns jättekul att höra om Zahuis uttalande.

— Men jag kan inte göra så mycket åt det nu. Det är som det är, är det vad hon känner och tycker får hon tycka det, jag tänker inte gå emot det, säger han.

— Jag har tagit avstånd från det där och jag håller mig lite borta från det just nu. Det känns som ett avslutat kapitel från min sida.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är främste svenske poänggöraren

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta rysk deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.