Real Madrid, och Luka Modric, spelar supercupfinal i Helsingfors. Arkivbild.
Real Madrid, och Luka Modric, spelar supercupfinal i Helsingfors. Arkivbild. - Foto: TT

Fotbollsfeber i Helsingfors – kan gynna Sverige

Den europeiska supercupfinalen mellan Real Madrid och Eintracht Frankfurt spelas i Helsingfors. Det kan gynna Sverige, och Nordens, EM-ansökan.Om allt går bra under supercupen så kommer Uefa att se att det fungerar, säger Kalle Marttinen som är evenemangschef på Finlands Bollförbund till Yle.


En fotbollsfest väntar i Helsingfors på onsdag. Då ställs Champions League-mästarna Real Madrid mot Eintracht Frankfurt som vann Europa League på Olympiastadion i Europeiska supercupfinalen.

Förra årets dito, mellan Chelsea och Villarreal, sågs av mer än 25 miljoner tv-tittare runtom i världen, enligt finländska Yle.

— Jag räknar med att det blir mer nu. Real Madrid kommer sannolikt att locka ett större intresse än fjolårets lag, säger Kalle Marttinen som är evenemangschef på Finlands Bollförbund till Yle.

Kan vara positivt för EM-ansökan

I våras rapporterade Fotbollskanalen om att de nordiska fotbollsförbunden gemensamt lämnat in en ansökan om att arrangera damernas fotbolls-EM 2025.

— Om allt går bra under supercupen så kommer Uefa att se att det fungerar. Självklart kommer det att påverka positivt på ansökningsprocessen till EM, säger Marttinen.

Det europeiska fotbollsförbundets, Uefa, ordförande Aleksander Ceferin konstaterar dock att nästa EM-värd får en tuff uppgift. I synnerhet med tanke på vilken succé och folkfest EM i England var. Turneringen slog bland annat publikrekord.

"Ribban är väldigt hög och det är tufft för nästa värd. Vi vet fortfarande inte vem nästa värd blir men att matcha de här siffrorna kommer inte att bli lätt", sade Ceferin enligt Uefas officiella Twitterkonto tidigare i somras.

Möjlig final på Friends arena

Om mästerskapet trots allt spelas i de nordiska länderna väntas Gamla Ullevi i Göteborg samt Tele2 och Friends arena i Stockholm respektive Solna bli de svenska EM-arenorna. Därtill väntas finalen äga rum på just Friends arena, eftersom det är Nordens största arena.

Omkring 10 000 supportrar från Tyskland och Spanien väntas inta Helsingfors.

Den renoverade Olympiastadion i Helsingfors har numera kapacitet för 36 000 åskådare.

— Supercupen är det största enskilda evenemanget inom fotbollen som kan ordnas här, säger Marttinen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!