Tisdag 27 Sep
Stockholm

Sverige tvingas till VM: "Konstig planering"

Sarah Sjöström och resten av landslaget tvingas simma VM bara fem månader innan OS i Paris.
Sarah Sjöström och resten av landslaget tvingas simma VM bara fem månader innan OS i Paris. Foto: TT

Sverige tänkte avstå sim-VM 2024 som avgörs bara fem månader före OS i Paris.Nu tvingas man ställa upp ändå på grund av en regeländring.Man kan lugnt säga att det är en konstig planering, tycker stjärnan Sarah Sjöström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det är förbundskaptenen Martina Aronsson som, dagen före EM-starten i Rom, avslöjar för TT att Sverige tänkte hoppa över VM i Doha i februari 2024.

— Vi hade inte tänkt åka, eventuellt om någon av toppsimmarna hade velat åka dit så hade vi gjort det, berättar hon.

Det Internationella simförbundet, Fina, tog i förra månaden beslutet att mästerskapet, som egentligen skulle ha avgjorts 2023, men flyttats fram på grund av pandemin, kommer att avgöras i februari 2024 – bara fem månader före OS i Paris.

Det blir första gången ett långbane-VM avgörs ett OS-år.

Dessutom under en period då många simmare tränar som hårdast för att komma i form till OS.

Hård kritik

Beskedet väckte hård kritik från framför allt Storbritannien och bröstsimsstjärnan Adam Peaty som är en av de brittiska simmare som säger att han inte tänker tävla i VM.

Men bara en kort tid efter beskedet meddelade Fina också att VM i Doha kommer att vara kval till OS-lagkapperna.

I normala fall kvalar de tolv bästa lagen i lagkapperna in på VM ett år före OS – i detta fall i japanska Fukuoka i juli nästa år.

Men nu har Fina bestämt att bara de tre bästa lagen i Fukuoka kvalar in till OS, resten av platserna ska besättas i Doha. För svensk del är chanserna små att kvala in redan nästa år – även om damernas medleylag alltid har en medaljchans.

"Inte dumma"

Det är lätt att tro att Finas regeländring kom sedan de insett att många länder tänkte avstå Doha.

— Det kan vi inte veta, men jag spekulerar i att de inte är dumma. Fem månader innan ett OS så förstod de ju hur det skulle bli, säger Martina Aronsson och fortsätter:

— Jag tycker det är otroligt synd att lägga in ett långbanemästerskap ett OS-år, men som det är nu kommer vi att åka till Doha i februari 2024 för att slåss om platserna till OS.

Martina Aronsson.

Sarah Sjöström ifrågasätter planeringen, men säger inte nej till att tävla då.

— Det kommer jag att bestämma med mina coacher, vad som blir bäst för mina förberedelser. Men jag har aldrig riktigt varit rädd för att tävla mycket. Man kan se det som en förberedelsetävling, men det är olika för alla. För mig skulle det nog inte störa mina förberedelser, jag tävlar ju normalt under den tiden på året, säger hon.

Det amerikanska simförbundet säger på onsdagen till Swimming World Magazine att deras eventuella deltagande i Doha beror på resultaten nästa år i Fukuoka.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.