Jens Fredricson och Markan Cosmopolit, felfria hittills när Sverige går in i finalen som laget alla måste slå.
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit, felfria hittills när Sverige går in i finalen som laget alla måste slå. - Foto: TT

Stallmästaren vill inte se sig som en hjälte

Jens Fredricson, 55, hyllas för sina felfria rundor. Det är mycket tack vare stallmästaren hopplandslaget går in i VM-finalen som guldfavorit.Men han vägrar se sig som någon sorts hjälte.Jag försöker bara koncentrera mig på mig själv, annars kan man lätt tappa fokus och tänka på fel saker.


Fakta: Jens Fredricson

Född: 14 december 1967

Bor: Löberöd.

VM-häst: Markan Cosmopolit, 11.

Främsta mästerskapsmeriter: EM-brons lag 2013, världscupbrons 2022.

Tidigare VM: Debutant.

De tre olympiska guldmedaljörerna Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson är tänkta att göra jobbet och gör någon inte det ska Fredricson kliva in.

Det är hans roll i lagtävlingen, där de tre bästa resultaten i varje omgång räknas.

Hittills har han utfört sin uppgift till perfektion när Malin Baryard Johnsson och Indiana inte kommit upp i nivå.

Med även individuellt

Efter två rundor står Fredricson och Markan Cosmopolit på 2,71 fel och har inte haft ett enda nedslag.

Ett starkt bidrag till att laget går in till fredagskvällens final i ledning.

— Jag har sagt hela tiden att vi behöver alla fyra ryttare för att laget ska prestera, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Jens Fredricson ligger dessutom tia i den individuella tävlingen och har slagläge inför finalen på söndag om han håller ihop ridningen i en runda till.

Hur det blir med den saken vet han lika lite som någon annan.

— "So far" är det bra. Det är en hel jävla dag kvar och det kan hända vad som helst, säger Fredricson som fått racerfart på en karriär som ett tag verkade instoppad i arkivskåpet.

För ett år sedan jublade han åt OS-hjältarna, men då var han inte nära en plats i ett mästerskapslag. "Cosmos" fina utveckling, tredjeplatsen i världscupfinalen i Leipzig och en stark vår och sommar gav honom VM-platsen.

— Bästa laget ska tas ut och så har vi en förbundskapten som har vunnit en massa medaljer. Man får förlita sig på att han har den kompetensen. Hade han tagit ut Rolf-Göran Bengtsson i stället hade jag "supportat" laget till hundra procent.

Vill inte prata medaljer

Fredricson är ointresserad av att prata om det gyllene läget att vinna ett första svenskt VM-guld.

— Jag tänker inte så. Jag tänker min runda. Nu ska jag kolla filmer och så ska jag ringa Peder, sedan ska jag rätta till det som kan bli bättre och så ska jag hoppa felfritt i morgon också.

Så här långt flyter allt på. "Cosmo" och han befinner sig där de ska vara, formtoppen är prickad.

— Han kom i mål och var lugn och avspänd. Det var 28 grader på uppvärmningen och han var inte ens svettig. Han är bra tränad och det är jag också. Det känns skitbra, säger han.

Förbundskapten Ankarcrona:

— Man har sett på Jens hela året att han bara haft en sak i tankarna och för ögonen. Jag är jätteglad över att Jens presterar. Nu är veckan inte slut än, men hittills är det fantastiskt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!