Perseus Karlström går för guld.
Perseus Karlström går för guld. - Foto: TT

"Besviken om jag inte lyckas knipa ett guld"

Det är dags för ett av Sveriges största medaljhopp i i friidrotts-EM. Perseus Karlström har dubbla guldchanser, och han ser sig själv som favorit.Jag skulle nog bli besviken om jag inte lyckas knipa ett guld på tisdag, säger han.


För bara några månader sedan röstades gången in i svenska friidrottsförbundet, men grenen har sedan länge en svensk stjärna.

Perseus Karlström kommer till EM i München som guldfavorit på såväl 35 som 20 kilometer. Och han är tydlig med att det är guld som gäller, speciellt på den längre distansen som avgörs på tisdagsmorgonen.

— Jag går definitivt för guld på tisdag. Jag skulle nog bli besviken om jag inte lyckas knipa ett guld på tisdag, säger han.

Går för första EM-medaljen

På VM i Eugene blev det succé, med två brons. Efter det har han letat motivation för att gå hem ytterligare en mästerskapsmedalj, men det har varit tufft.

— För typ tio dagar sedan kom det upp bilder på de europeiska medaljerna och då blev jag lite motiverad, att jag ville lägga en sådan till samlingen.

Att ta sin första EM-medalj är något han drömmer om.

— Det skulle vara väldigt viktigt och roligt. Om jag plockar en medalj nu är det bara OS-medaljen som jag saknar, sedan är samlingen komplett. Så det är ju ett stort mål och något som motiverar.

Stor favorit till guldet

Att gå in som favorit är inget som stressar honom, tvärt om. Att starta EM som guldfavorit är något han trivs med.

— Det är bara roligt. Mina konkurrenter vet ju att det är mig de ska slå, och det vet jag. Det är ju det man eftersträvar, att man ska bli den som alla andra tittar på och jagar.

Gångtävlingarna avgörs på kullerstenarna i centrala München. På Odeonsplatz står jättelika läktare vid start och mål. Tyskarna är ett friidrottsälskande folk, och Perseus Karlström ser fram emot att tävla inför storpublik.

— Det är ju jätteroligt när det är mycket folk som hejar på, det gör att det blir lättare, man glömmer bort att man plågar sig så mycket. Det höjer ens nivå ett par snäpp.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är främste svenske poänggöraren

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta rysk deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.