Fanny Roos blev fyra i kulstötningsfinalen.
Fanny Roos blev fyra i kulstötningsfinalen. - Foto: TT

Roos EM-fyra: "Absolut inte nöjd"

Fanny Roos hade medaljchans i damernas kulstötning. Den svenska rekordhållaren fick dock nöja sig med en fjärdeplats i sommarens sista mästerskap.Nöjd är jag absolut inte, säger hon.


Fanny Roos kom till EM som en möjlig medaljör. Hennes nysatta svenska rekord på 19,42 var tredje längsta årsbästat inför mästerskapet.

I finalen blev det en slutlig fjärdeplats på 18,55, nästan 40 centimeter från bronset.

— Självklart är fyra en sur placering, men jag försökte och det var bättre än i förmiddags. Det har varit upp och ner hela säsongen och jag har inte riktigt haft någon stabilitet, så jag får ändå ta med mig, om jag ska se något positivt, att fyra är det bästa jag varit på ett EM utomhus, säger hon.

"Hade det inte i dag"

Topptrion Jessica Schilder (20,24), Auriol Dongmo (19,82) och Jordine van Klinken (18,94) satte ton tidigt i tävlingen och det stod snart klart att det skulle krävas nästan 19 meter för att nå pallen.

— De stötte långt i början men samtidigt är tredjeplatsen inte något omöjligt. Hade jag fått träff vet jag att jag hade kunnat göra det. Men det ska göras här och nu i dag och jag hade det inte i dag, säger Roos vars nysatta svenska rekord ligger på 19,42.

Inte nöjd

Mästerskapssommaren är nu över, och trots framsteg och nya rekord är Roos inte nöjd med mästerskapssommaren 2022.

— Nöjd är jag absolut inte, men samtidigt både på VM och här tar jag bättre placeringar än jag någonsin gjort på VM och EM. Det är ändå ett steg framåt men ingenting jag är jättenöjd med, säger hon.

Axelina Johansson slutade sjua.

En som däremot var nöjd var kollegan Axelina Johansson. I kvalet stötte hon längre än Roos men fick i finalen se sig passerad av sin mer rutinerade lagkamrat.

Johansson stannade på 18,04, ett resultat som gav en sjundeplats.

— Jag är nöjd. Sjua på mitt första Europamästerskap, som 22-åring, det tycker jag man ska vara nöjd med, säger Johansson.

Den längsta stöten kom redan i första omgången, något som gav en enorm lättnad.

— Oj, det var jätteskönt. Mitt värm (uppvärmning) var inte bra så jag var väldigt nervös för det. Jag fick väl en adrenalinkick eller någonting så det var superskönt att verkligen få till 18,04 i första.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skellefteå klart för semifinal

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.