Måndag 3 Okt
Stockholm

Domarchefens uppmaning: Använd inte VAR i VM

Fifas ordförande i domarkommittén, Pierluigi Collina, vill att domarna inte tar hjälp av teknik under VM 2022. Arkivbild.
Fifas ordförande i domarkommittén, Pierluigi Collina, vill att domarna inte tar hjälp av teknik under VM 2022. Arkivbild. Foto: TT

Både målteknologin VAR och halvautomatiska offsidesystem är tillgängliga för domarna i fotbolls-VM i Qatar. Ändå vill Fifas ordförande i domarkommittén, Pierluigi Collina, att tekniken inte ska användas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

— Vårt mål är att förbereda domarna så bra som möjligt för att slippa använda teknik, men tekniken är till för att minska risken för mänskliga fel som kan påverka utgången av en match, säger Pierluigi Collina.

Collina vill endast att tekniken ska användas som en sista utväg.

— Även den bästa domaren kan göra ett misstag. De är också människor, och det vet vi.

VAR kommer att finnas tillgängligt tillsammans med ett halvautomatiskt offsidesystem, som skickar en signal direkt till videodomarna om det skulle bli offside.

Totalt har 129 domare utsetts till Qatar-mästerskapet som spelas mellan 20 november och 18 december. För första gången i VM-historien är sex av domarna kvinnor.

I juni höll Internationella fotbollsförbundet (Fifa) tre seminarier för att förbereda de 36 domarna, 69 assisterande domarna och 24 videodomarna som valts ut för att döma VM.

Det finns inga domare från de nordiska länderna på listan.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.