Perseus Karlström intervjuas sedan han brutit EM-loppet i gång.
Perseus Karlström intervjuas sedan han brutit EM-loppet i gång. - Foto: TT

Mardröm för Karlström – tvekar om ny EM-start

Gångaren Perseus Karlström missade pallen på paradgrenen 35 kilometer i EM. Svensken hade ett mardrömslopp som han till slut bröt.Vi får se om jag har någon infektion eller covid kanske. Annars kanske bara att jag inte hunnit återhämta mig från VM, säger Karlström som efter kollapsen tvekar om en start på 20 kilometer.


Perseus Karlström hade ett mål i sin första EM-start i München – att ta sitt första internationella mästerskapsguld.

I stället blev det ett brutet lopp och en tur till det medicinska tältet på Odeonsplatz i centrala München.

— Jag brukar kunna ha magproblem och så men i dag var det något annat i kroppen. Det känns som att det är något som är fel, säger Karlström.

Dubbla VM-brons

Med två brons från VM, där han också var bästa europé, gick han in i EM som storfavorit.

Men spanske huvudkonkurrenten Miguel Ángel López såg till att de tillresta svenska fansen nog satte morgonkaffet i halsen.

Efter sju kilometer på banan i centrala München satte 34-åringen in ett ryck som Karlström fick svårt att svara på. Efter halva loppet var avståndet över en minut till López fördel och det fortsatte att växa.

— Jag tyckte att han gick på lite för fort där så det var ett taktiskt drag också att inte gå med honom. Sedan hände det någonting och jag tog slut.

Hulkade

I stället fick Karlström rikta in sig på att hålla silverplatsen. Men inte heller det gick.

Den jagande klungan kom närmare för varje steg.

— Jag vet inte riktigt men energin tog tvärslut. Jag kände tidigt att det var något som var konstigt i kroppen. Sen på bara några minuter sade det bara pang och så fick jag problem med andningen, säger Karlström.

En hulkande Karlström fick till sist se sig passerad och alla chanser till medalj försvann med en dryg mil kvar av loppet i den gassande tyska solen.

Efter 26 kilometer tog det stopp för svensken som bröt och fick hjälpas från banområdet. Han är själv inte säker på vad det var som hände.

"Han bara spydde"

— Alltså han var helt borta till en början, och bara spydde sen har han fått i sig lite vätska och mer vätska, säger landslagsläkaren Sverker Nilsson till SVT.

Enligt Nilsson är anledningen till det som inträffade det intensiva tävlingsschemat. Friidrotts-VM i amerikanska Eugene avslutades för så sent som tre veckor sedan.

— Det beror ju på att han nyligen gjort två tävlingar i USA och inte återhämtat sig, och nu får han börja om. Det kommer att ta tid, men hur länge vet vi ej, säger Sverker Nilsson.

Karlström har dock chans till revansch på lördagsmorgonen, då avgörs 20 kilometer. Men om han står på startlinjen är osäkert.

— Det får vi se, säger Karlström.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kittel vinner världscupfinalen – favoriten diskad

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

2 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

3 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.