Jakob Ingebrigtsen tog hem guldet på 5 000 meter
Jakob Ingebrigtsen tog hem guldet på 5 000 meter - Foto: TT

Ingebrigtsen försvarade guldet: "En utomjording"

Det blev guld på 5 000 meter för norske superstjärnan Jakob Ingebrigtsen.Svenske Andreas Almgren slutade fyra och hyllade sin rival efteråt.Det är lite orättvist att utomjordingar får vara med på EM, säger han.


Den norske stjärnan Jakob Ingebrigtsen är på EM för att ta guld – helst två. Det första av dem kom när han på tisdagskvällen sprang hem 5 000 meter på tiden 13.21,13.

— Jag löper som förväntat, startar dåligt och sedan springer jag snabbare och snabbare. Det var otroligt skönt. Allt som allt ett bra lopp och otroligt roligt med EM-guld, säger Ingebrigtsen till SVT.

På VM blev det ett guld och ett silver, men i den ljumma augustikvällen lade han grunden för att upprepa det han gjorde på EM i Berlin 2018 – ta guld på både 5 000 och 1 500 meter.

Nytt personbästa för svensken

Ingebrigtsen höll undan för spurtande spanjoren Mohamed Katir och sprang hem EM-guldet.

— Det är kul att nivån i Europa är skyhög. Då är det extra roligt att vinna, säger norrmannen.

Svenske Andreas Almgren slutade fyra i samma lopp på nya personbästatiden 13.26,48.

— Tre väldigt, väldigt starka löpare som är framför mig. Det kan man inte vara ledsen över. Målet var att ge det chansen och är väldigt nöjd och stolt över fjärdeplatsen, säger han till TT.

Hyllade rivalen

Fjärdeplatsen är ett kvitto på den utveckling Almgren visat upp under våren efter att ha kämpat med formen i vintras.

— För två månader sedan kändes det nästan inte som att det var värt att fortsätta den här säsongen, jag var i så otroligt dålig form. Jag var 15 sekunder i från där jag var i vintras. Men jag har fått två månaders bra träning och är stolt över min prestation.

Han var därtill full av beundran för sin motståndare och EM-segraren Jakob Ingebrigtsen.

— Det är lite orättvist att utomjordingar får vara med på EM. Det är en av de bästa löparna någonsin. Han är ett unikum. Ramlar han inte sista 200 meterna går det inte att slå honom. Det är bara att bocka och buga, säger Almgren.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

NHL: Arizona flyttar till Utah

1 timme sedan

Orken tog slut: "Bittert så klart"

3 timmar sedan
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.