Onsdag 5 Okt
Stockholm

Ingebrigtsen försvarade guldet: "En utomjording"

Jakob Ingebrigtsen tog hem guldet på 5 000 meter
Jakob Ingebrigtsen tog hem guldet på 5 000 meter. Foto: TT

Det blev guld på 5 000 meter för norske superstjärnan Jakob Ingebrigtsen.Svenske Andreas Almgren slutade fyra och hyllade sin rival efteråt.Det är lite orättvist att utomjordingar får vara med på EM, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den norske stjärnan Jakob Ingebrigtsen är på EM för att ta guld – helst två. Det första av dem kom när han på tisdagskvällen sprang hem 5 000 meter på tiden 13.21,13.

— Jag löper som förväntat, startar dåligt och sedan springer jag snabbare och snabbare. Det var otroligt skönt. Allt som allt ett bra lopp och otroligt roligt med EM-guld, säger Ingebrigtsen till SVT.

På VM blev det ett guld och ett silver, men i den ljumma augustikvällen lade han grunden för att upprepa det han gjorde på EM i Berlin 2018 – ta guld på både 5 000 och 1 500 meter.

Nytt personbästa för svensken

Ingebrigtsen höll undan för spurtande spanjoren Mohamed Katir och sprang hem EM-guldet.

— Det är kul att nivån i Europa är skyhög. Då är det extra roligt att vinna, säger norrmannen.

Svenske Andreas Almgren slutade fyra i samma lopp på nya personbästatiden 13.26,48.

— Tre väldigt, väldigt starka löpare som är framför mig. Det kan man inte vara ledsen över. Målet var att ge det chansen och är väldigt nöjd och stolt över fjärdeplatsen, säger han till TT.

Hyllade rivalen

Fjärdeplatsen är ett kvitto på den utveckling Almgren visat upp under våren efter att ha kämpat med formen i vintras.

— För två månader sedan kändes det nästan inte som att det var värt att fortsätta den här säsongen, jag var i så otroligt dålig form. Jag var 15 sekunder i från där jag var i vintras. Men jag har fått två månaders bra träning och är stolt över min prestation.

Han var därtill full av beundran för sin motståndare och EM-segraren Jakob Ingebrigtsen.

— Det är lite orättvist att utomjordingar får vara med på EM. Det är en av de bästa löparna någonsin. Han är ett unikum. Ramlar han inte sista 200 meterna går det inte att slå honom. Det är bara att bocka och buga, säger Almgren.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.