Sveriges Thobias Montler tar EM-silver i längdhopp.
Sveriges Thobias Montler tar EM-silver i längdhopp. - Foto: TT

Silver till Montler efter stort protest-drama

Thobias Montler tog EM-silver i München. Efter att alla hoppat såg det ut att bli brons, men efter en svensk protest fick längdhopparen kliva ett snäpp upp på pallen.Så klart är jag superglad, det är jag, säger han efter tävlingen.


Det såg länge ut som att Thobias Montler skulle behöva lämna ännu ett utomhusmästerskap utan en medalj.

Men i sista omgången drämde svensken till med 8,06, ett resultat som såg ut att betyda brons efter suveräne greken Miltiadis Tentoglou och britten Jacob Fincham-Dukes. Fincham-Dukes hade samma längstahopp som Montler, men hans andra bästa var längre än svenskens.

Men efter att trion gått sitt ärevarv kom beskedet: den svenska och franska protesten mot Fincham-Dukes 8,06 hade gått igenom – britten hade trampat över.

— Jag är ju inte ett fan av den nya regeln. Jag tycker att det ska mätas från där du sätter ned foten. Men det är så det är nu och tyvärr så var han lite för nära. Det har fällt mig på många tävlingar och det fällde honom i dag, säger Montler.

"Äntligen stolpe in"

Bronsglädjen blev till silver och Thobias Montler fick äntligen ta den där medaljen på ett utomhusmästerskap.

— I dag var det mycket fokus på att det är medaljerna som räknas och till sist lyckades jag ta en silvermedalj. Men hade tävlingen varit i går hade kunnat prestera på ett annat sätt.

TT: Din känsla just nu?

— Den är helt otrolig just nu. Att äntligen få stolpe in, skrattar Montler.

Fick besked av media

Desto surare blev det för Jacob Fincham-Dukes. När han stannade hos svensk media visste han fortfarande inte att hans silverhopp ogiltigförklarats.

— Ingen har sagt något till mig än, sade han och gick till domaren för att få det bekräftat. Han marscherade sedan raka vägen genom den mixade zonen utan att svara på några frågor.

Bronset gick i stället till fransmannen Jules Pommery som hoppade, även han, 8,06.

Monter hade kniven mot strupen länge, inför den sista omgången hade han två raka övertramp och var utanför pallen.

— Det var egentligen den känslan som jag tidigare har sagt att jag vill få med mig men haft svårt att hitta. Ju längre in i tävlingen vi kom, desto bättre kom formen in i kroppen och då började det sitta bättre, säger han om övertrampen.

Stämningen på Olympiastadion har slagit alla svenska deltagare med häpnad, så även Montler.

— Helt otroligt. Tyskland är det bästa landet för att arrangera friidrottstävlingar. Publiken de får hit går inte att slå, säger han.

"Vet inte var de ligger"

Tränaren Yannick Tregaro är stolt över sin adept:

— Första utomhusmedaljen är jättestort och det är jättekul och jag är jättestolt. Men det är lite frustrerande att det skulle sitta så här långt inne för han är i väldigt bra form, säger han.

Nu ska Montler ta sin medalj och placera den på ett bra ställe hemma i Sverige... eller?

— Jag är inte så duktig på det, att placera ut mina medaljer. Jag vet inte var de ligger helt ärligt och det lär bli samma med denna, skrattar han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hirscher gör comeback – för Nederländerna

Forsberg med matchavgörande målet: "En specialare"

2 timmar sedan
Filip Forsberg fortsätter leverera för sitt Nashville Predators i NHL-ishockeyn. I den andra åttondelsfinalen mot Vancouver gjorde svensken det matchavgörande målet, och segern gör att Nashville utjämnar serien till 1–1 i matcher. Det var en specialare hemifrån Åkerö-rinken, säger Forsberg till Aftonbladet.

Florida vann efter galna räddningar

3 timmar sedan
Två spektakulära ingripanden i målburen var den stora snackisen efter att Florida besegrade Tampa Bay med 3–2 i förlängning i den andra matchen mellan lagen i Stanley Cup-slutspelet.

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

idag 04:50
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

idag 03:18
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.