Tomas Montén, förbundskapten för Juniorkronorna. Arkivbild.
Tomas Montén, förbundskapten för Juniorkronorna. Arkivbild. - Foto: TT

Finlands pik mot Sverige: "Det sätter vi upp"

Finländska medier kallar Sverige "drömmotstånd" inför kvartsfinalen i junior-VM.Det ger Juniorkronorna tändvätska.Det tackar vi för och sätter upp, säger förbundskaptenen Tomas Montén.


När det stod klart att Finland skulle få möta Sverige smällde finländska dagstidningen Ilta-Sanomat till med "drömmotstånd" i rubriken.

— Det tackar vi för och sätter upp, säger Tomas Montén på en digital pressträff.

Tjeckiens skrällvinst mot USA (4–2) kastades om semifinalerna. Finland slipper möta hemmafavoriten Kanada och i stället blir det ett nordiskt prestigemöte i Edmonton natten mot lördag.

Höja anfallsspelet

Ilta-Sanomats krönikör Aki-Petteri Pulkkinen har slagit fast att Finland kommer att vinna JVM-guld för första gången sedan 2019.

— Om de tror att de vinner så får de tro det, sedan får vi spela om det, säger Montén.

Det svenska anfallsspelet har varit knackigt och inför mötet med Finland måste nivån höjas.

— Vi har ingenting kvar att förlora. Nu är vi underdogs och allt pekar på att Finland och Kanada ska göra upp om guldet, men vi ska göra det så tufft som möjligt och det kommer bli stenhårt.

Montén hittar styrka i tidigare förluster mot Finland.

— Fördelen är att vi mött dem innan och förlorat mot dem. Vi får då lite gratisgrejer om vad vi gjorde bra och vad vi måste göra annorlunda.

"Nu är man där man vill vara"

Tomas Montén slutar som förbundskapten efter säsongen. En post han haft sedan 2016. Det här är alltså hans sista chans att knipa ett guld för Sverige, och det är något han tänker på.

— Nu är man där man vill vara. Har man haft chansen så många gånger så vill man gå hela vägen och det är bara det som räknas nu. Nu vet vi att det är två matcher kvar och att det är två vinster som gäller.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Svennis" rörd av hyllningarna på Gamla Ullevi

Fördel Chelsea – vann svenskmötet i Barcelona

Det är fördel Chelsea i Champions League-semifinalen mot Barcelona. Johanna Rytting Kaneryds lag vann överraskande på bortaplan över Fridolina Rolfös klubb i den första matchen med 1–0.

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

1 timme sedan
Stavhopparen Armand Duplantis sätter nytt världsrekord med 6,24 på Diamond League-premiären i Xiamen, Kina.

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

3 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

idag 11:22
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.