Magnus Wislander är ny förbundskapten för landslaget i goalball.
Magnus Wislander är ny förbundskapten för landslaget i goalball. - Foto: TT

Legendarens nya uppdrag – blir förbundskapten

Magnus Wislander, 58, har ett nytt uppdrag.Handbollslegendaren är ny förbundskapten i goalball.En liten utmaning och något nytt för en gammal gubbe, säger han.


Fakta: Goalball

Goalball är en lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn. Den spelas på en plan lika stor som en volleybollplan (18x9meter). Alla spelare bär ögonbindel för att det skall bli så lika villkor som möjligt oavsett vilken synnedsättning spelarna har.

Spelet går ut på att kasta bollen längs med marken och passera motståndarlagets försvar och in i mål. Samtliga spelare på plan agerar försvar och anfall då spelet böljar fram och tillbaka när bollen skiftar sida efter varje skott. Bollen innehåller en pingla som gör att den hörs när spelarna kastar bollen längs med marken och det försvarande laget kan orientera sig med hjälp av hörseln och försöka stoppa bollen innan det blir mål.

Ett lag i Goalball består utav 6 spelare, 3 spelare på plan och 3 avbytare. Under en match har man tillgång till 3 byten och 3 timeouter. Spelarna befinner sig hela tiden på sin egen planhalva för att därifrån skjuta bollen mot det försvarande laget och sedan själva agera försvar. Målet är hela planens kortsida: 9 meter brett och 1,5 meter högt. Det krävs ett gemensamt lagsamarbete för att kunna försvara hela målet. Planen har ett flertal upphöjda linjer för att ge spelarna möjlighet att navigera och orientera sig med hjälp av känseln.

Spelarna kastar bollen med handen längst med golvet, det finns regler som styr vart bollen måste först nudda golvet för att ge de försvarande en chans att hinna höra bollen innan den går i mål på andra sidan.

Källa: Svenska parasportförbundet

Han har blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare, varit tränare i handboll och mångårig expertkommentator.

Nu ska Magnus Wislander prova något nytt.

På lördag gör 58-åringen sitt första framträdande som ny förbundskapten för svenska landslaget i goalball när laget samlas för ett träningsläger i Stockholm.

— Det lät roligt att hoppa på något annat. Man är ute på lite djupt vatten och ska förmedla någonting till folk på ett bildspråk i stället för att visa. Det känns utmanande, roligt och framför allt har det funnits en bra tradition i Sverige där man har varit duktiga och vill försöka komma uppåt igen, säger Wislander.

Goalball är en lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn. Alla spelare bär ögonbindel för att det skall bli så lika villkor som möjligt oavsett vilken synnedsättning spelarna har.

Herrlandslagets senaste Paralympics var 2016 då man blev fyra efter att ha förlorat bronsmatchen mot Brasilien. Arkivbild.

Wislander jämför sitt nya uppdrag med det han har som handbollsexpert i Radiosportens sändningar.

— Det jobbet går ut på samma sätt. Där är det ingen som ser utan där ska man förmedla till folk som bara hör. Det killar lite extra på det sättet, det blir en liten utmaning och något nytt för en gammal gubbe, säger han.

Dubbla poster

Parallellt kommer han att fortsätta sitt jobb på Postnord, där han är produktionschef.

Kontraktet är skrivet över Paralympics i Paris 2024. Något uttalat mål finns inte för det svenska laget, vars nästa mästerskapet är B-EM i Portugal i november.

— Först är det B-EM i Portugal som gäller. Sen finns det en teoretisk chans, men det är otroligt tufft, att kvala in till Paralympics 2024. Vi får se vilket vi mål vi ska sätta, säger Wislander.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

1 timme sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

1 timme sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

1 timme sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

idag 11:34
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.