Casper Ruud spelar för Lag Europa i Laver Cup i september. Arkivbild.
Casper Ruud spelar för Lag Europa i Laver Cup i september. Arkivbild. - Foto: TT

Klart: Ruud klar för Björn Borgs stjärnlag

Laver Cup är tennisens motsvarighet till golfens Ryder Cup och i år spelas matchen 23–25 september i London. Lag Europa leds av legendaren Björn Borg som nu har tagit ut hela sitt lag.Det kommer att bli en helt otrolig turnering, säger Casper Ruud som fått en av platserna.


Fakta: Laver Cup

Tävlingen pågår över tre dagar där fyra matcher spelas varje dag, med eventuellt färre matcher den sista dagen beroende på poängställning.

Både singel- (tre om dagen) och dubbelmatcher (en om dagen) avgörs i bäst av tre set där alltså även poäng delas ut.

Varje spelare spelar minst en singelmatch under de två första dagarna och ingen spelare kan spela mer än två singelmatcher under de tre dagarna.

Första lag till att nå 13 poäng vinner Laver Cup. Poängen ökar för varje dag och delas ut för varje match som ett lag vinner. På den första dagen utdelas en poäng, på andra dagen två poäng och på tredje och sista dagen tre poäng.

Källa: Laver Cup

I höst spelas den femte upplagan av Laver Cup. I turneringen gör ett europeiskt lag upp mot ett lag från övriga världen.

Den svenske tennislegendaren Björn Borg har lett Lag Europa ända sedan starten. I år har han plockat ihop ett stjärnspäckat lag.

Den grekiska världssjuan Stefanos Tsitsipas och supertalangen Casper Ruud, från Norge, tar de sista två platserna i Lag Europa.

— Det kommer att bli en helt otrolig turnering, säger Ruud och fortsätter:

— Vi har ett fullt lag med de fyra bästa spelarna de senaste 20 åren och tre av de största legenderna i tennisens historia.

Superstjärnor redan klara

Sedan tidigare stod det klart att superstjärnorna Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer och Andy Murray representerar Europa.

Norrmannen har spelat mot alla sina lagkamrater.

— Det ska bli helt fantastiskt för mig att få möjligheten att få spela i lag med dem och lära mig så mycket som möjligt, säger norrmannen som klättrat till nummer fem på världsrankingen.

"Ser verkligen fram emot det"

Ruud spelade även i det europeiska laget i fjolårets upplaga av turneringen.

— Jag ska göra mitt bästa och jag ser verkligen fram emot det. Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse.

Lag Europa har vunnit alla de fyra tidigare upplagorna av Laver Cup. Tävling spelas för att hedra australiske tennislegendaren Rod Laver.

Övriga världen, som leds av legendaren John McEnroe har hittills gjort klart med fyra av sex spelare: Jack Sock, USA, Felix Auger-Aliassime, Kanada, Taylor Fritz, USA, och Diego Schwartzman, Argentina.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart: Lagen som väntar i Paris-OS

Oskarshamns poängkung till Färjestad

1 timme sedan
Profilerna fortsätter att lämna degraderade Oskarshamn.

Dahlins NHL-tränare sparkas

1 timme sedan
Rasmus Dahlins Buffalo sparkar tränaren Don Granato sedan NHL-klubben missat slutspel för 13:e året i rad.

Hiljemark tar över Elfsborg – succétränaren lämnar

3 timmar sedan
Elfsborg byter tränare i sommar. Jimmy Thelin har fått ett nytt tränarjobb i skotska Aberdeen. Han ersätts av en tidigare SM-guldvinnare i gulsvart: 31-årige Oscar Hiljemark. Det här var planen hela tiden, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

3 timmar sedan
Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

"Vi riskerar att mista medaljörer"

idag 13:32
Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.