Helsingborgs Amar Muhsin och laget firar 3–1-segern borta mot IFK Göteborg.
Helsingborgs Amar Muhsin och laget firar 3–1-segern borta mot IFK Göteborg. - Foto: TT

Helsingborgs skräll – slog IFK Göteborg borta

Som liten drömde han om att spela i IFK Göteborg. Nu kom Amar Muhsin hem och knäckte Blåvitt.Att bli målskytt här inför familj, släkt och gamla kompisar. Det var underbart, säger han efter Helsingborgs 3–1-seger på Gamla Ullevi.


Han är uppvuxen i den östra stadsdelen Bergsjön men har aldrig spelat i större Göteborgsklubbar än Utsikten och Gunnilse.

— Jag har tagit vagnen förbi Ullevi många gånger och tänkt "när ska jag spela här?" Och så blev det i dag. Det var en dröm, säger Amar Muhsin.

Han är 24 år och blev allsvensk när Helsingborg denna sommar värvade honom från AFC Eskilstuna, där han i år hann göra tolv mål för klubben i superettan.

I förra omgången mot Värnamo spelade han sin första allsvenska match från start och gjorde två mål.

— Det var ändå surt att vi tappade på slutet då (förlust med 2–3). Nu höll vi hela vägen, säger Muhsin.

Det ombyggda bottenlaget, med sina åtta sommarvärvningar, var denna kväll faktiskt bättre än IFK Göteborg som nu brände chansen att klättra upp till fjärde plats i allsvenskan.

På rätt plats

Blåvitt hade inte haft ett enda skott på mål när HIF tog ledningen i 37:e minuten. Amar Muhsin löpte i en andravåg och fiskade upp bollen vid en liggande Warner Hahns händer när Blåvittmålvakten hade gjort en fenomenal räddning på Rasmus Wiedesheim-Pauls friläge.

— När det luktar målchans måste jag vara där. Bollen damp ner och jag var på rätt plats. Det var skönt att lägga in den.

Trots att IFK Göteborg svarade snabbt med Gustaf Norlins kvittering mindre än tre minuter efter HIF:s mål lyckades gästerna få med sig en ledning i halvtid.

På första halvlekens tilläggstid slog Wiedesheim-Paul till med en halvbicicleta precis intill stolpen. Det var ett minnesvärt sätt att göra karriärens första allsvenska mål.

Men allra mest speciell var den här kvällen för Amar Muhsin. Tillbaka i hemstaden som överraskande vinnare, med familj och massor av vänner från Bergsjön på Gamla Ullevis läktare.

— Det blir en extra boost. Man blir på ett helt annat mode när man kommer tillbaka hit. Det är bland det största som hänt mig. Att komma hit och möta IFK Göteborg och kriga ner dem. Och de här tre poängen var så, så, sååå viktiga för oss.

I tomt mål

IFK Göteborg skickade fram allt i slutsekunderna, till och med målvakten, för att försöka kvittera.

Men istället blev det kontring och Wilhelm Loeper fick en hel planhalva och joggade in med 3–1 i tomt mål.

Detta var Helsingborgs första seger mot IFK Göteborg i allsvenskan sedan 2013. Nu är skåningarnas uppe på kvalplats, tack vare bättre målskillnad än Degerfors.

— Helsingborg såg bra ut i dag. Men vi gjorde en svag insats. En tuff förlust för oss och samtidigt en väckarklocka att man måste vara extremt ödmjuk, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre och fortsätter:

— Och man måste ha beredskap för spelet i djupled. I dag släppte vi spelare bakom oss i frilägen från halva plan. Såna grejer brukar aldrig hända oss.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!