Rosengårds Loreta Kullashi (9) i kamp om bollen.
Rosengårds Loreta Kullashi (9) i kamp om bollen. - Foto: TT

Rosengård pressat i nordiska derbyt

Rosengård stod för en liten missräkning när man bara fick med sig oavgjort (1–1) mot norska Brann i kvalet till Champions League. Nu krävs seger i returen för att den regerande svenska mästaren ska nå gruppspelet.

I damallsvenskan har Rosengård bara förlorat två matcher hittills den här säsongen och när man lottades mot norska Brann i Champions League-kvalet var det många som kallade det ett överkomligt motstånd.

Det lag som kvalar in till gruppspelet i Champions League belönas med en rejäl kasse pengar, 4,3 miljoner kronor stor. Pengar som de svenska klubbarna gärna skulle lägga vantarna på för att kunna vara med och konkurrera med storklubbarna ute i Europa.

Först ska man dock lyckas med konststycket att ta sig dit.

Trots att det var Rosengård som hade den mesta farten framåt, var det lågt spelande Brann som hittade nätet först.

I tjugonde minuten hittade Tuva Hansen Svava Gudmundsdottir som trots att vinkeln var näst intill obefintlig, satte 1–0 med ett stenhårt skott i nättaket till den högljudda publikens stora jubel.

Brann fortsatte att spela bra försvarsspel. Trots flera attacker från Rosengårdsstjärnorna Olivia Schough och Loreta Kullashi stod sig nollan halvleken ut.

Rosengård tryckte på och tröttheten pyrde hos Brann. Med tolv minuter kvar kom också kvitteringen. Nyförvärvet Olivia Holdt stod på rätt plats vid rätt tillfälle och kunde snappa upp en felpass från Brannförsvaret och trycka in 1–1 inför en plötsligt tyst publik.

Rosengård fick därefter målchans efter målchans. Olivia Schough fick ett drömläge att avgöra matchen med några minuter kvar av ordinarie spel, men hennes skott gick över ribban.

Rosengård måste nu vinna matchen på hemmaplan på onsdag för att ta sig till gruppspelet.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel summa för avancemang till gruppspel. Rätt ska vara 4,3 miljoner kronor.