Onsdag 5 Okt
Stockholm

"Det är som kalla kriget igen, slår alla rekord"

Boxningen kan strykas från OS-programmet om 'fel' ordförandekandidat vinner valet. Arkivbild.
Boxningen kan strykas från OS-programmet om 'fel' ordförandekandidat vinner valet. Arkivbild. Foto: TT

Uteslutning av kandidater, en Cas-dom och misstänkta mutpengar som beslagtogs i tullen. Nu är det dags att göra om ordförandevalet i Internationella boxningsförbundet (Iba) som kan bestämma framtiden för boxningen i OS.Det är som kalla kriget igen, det här slår alla rekord, säger Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Boxningen och OS

Internationella olympiska kommittén (IOK) har i flera år haft problem med Internationella boxningsförbundet (Iba) vars tidigare ordförande hade kopplingar till organiserad brottslighet, läggmatcher, dopning och att förbundet har haft ekonomiska problem. Till OS i Tokyo i fjol fick Iba inte arrangera kvalen, utan IOK gick in och tog det ansvaret.

När ryssen Umar Kremlev tog över som ordförande för Iba 2020 lovade han förbättringar för att boxningen skulle få finnas kvar på OS-programmet efter 2024. Men IOK har i ett brev till alla medlemsnationer uppgett att man inte är nöjd med arbetet som pågår i Iba och att boxningen nu ligger utanför programmet i Los Angeles 2028.

Två dagar före styrelsevalet i Iba den 14 maj utesluts fem kandidater till förbundsstyrelsen, inklusive Per-Axel Sjöholm och ordförandekandidaten Boris van der Vorst. Överklagan avslås och den sittande ordföranden Umar Kremlev, Ryssland, väljs om på fyra år.

Fyra av de uteslutna kandidaterna, Sjöholm och van der Vorst inräknade, överklagar till idrottens skiljedomstol Cas och den 14 juni får de rätt. Cas kräver att ett nytt val genomförs. De fyra styrelsekandidaterna går senare med på att inte kräva nyval för styrelseposterna utan enbart för ordförandeposten.

Trots beslut om nytt ordförandeval beslutar IOK den 24 juni att boxningen inte får arrangera kvalet till OS eller OS-turneringen i Paris 2024, på grund av hur Iba styrs, tidigare domarskandaler samt att förbundet är ekonomiskt beroende av den ryska statligt ägda gasjätten Gazprom.

På grund av bland annat domarskandaler fick Iba varken arrangera OS-kvalet eller OS-tävlingarna i Tokyo i fjol. Ett likadant scenario blir det till OS i Paris 2024. Och just nu är boxningen utanför programmet till Los Angeles 2028.

Därför är söndagens ordförandeval i Jerevan väldigt viktigt för ett antal nationsförbund som gått samman i en grupp, Common Cause Alliance (CCA), som har sportens OS-framtid på agendan. Gruppens ordförandekandidat är nederländaren Boris van der Vorst som ställs mot den sittande ordföranden Umar Kremlev från Ryssland.

— Vi har fått indikationer på att om van der Vorst vinner, då kommer olympisk boxning leva vidare. För då kommer det bli demokratiska val och transparens i Iba. Förlorar vi, så sätter vi oss ner den 26:e och tittar på vilken väg vi ska gå. För Ibas väg kommer inte att fungera, säger Per-Axel Sjöholm.

Först röstning om valet

Han kallar tillståndet i det internationella boxningsförbundet som en tillbakagång till kalla kriget med tydliga gränser mellan öst och väst och där de styrande, från östblocket, inte skyr några som helst medel för att behålla makten.

Till den ordinarie kongressen i våras uteslöts västkandidaterna, bland annat Sjöholm som kandiderade till en styrelsepost och ordförandekandidaten van der Vorst. Idrottens skiljedomstol Cas dom blev att Iba skulle göra om hela valet. Det slutade med att Iba kallat till en extrakongress för att enbart välja ordförande. Och det är inte ens säkert att det valet blir av på söndag. Man ska först rösta om ordförandevalet ska genomföras.

— Jag tror i ärlighetens namn att de inte vågar låta bli att ha ett val, för då har de underkänt sig själva fullständigt, säger Sjöholm.

Öppna med mutor

Västgruppen CCA, som vill rädda kvar boxningen i OS, har kampanjat hårt för att få nationsförbund att rösta på van der Vorst. Östblocket har, enligt Sjöholms källor, använt pengar som övertalningsmetod:

— Ryssarna har åkt runt överallt och betalat ut en massa pengar till en massa olika länder. De ser till sig själva och inte till boxningen, säger Sjöholm.

Han berättar att han fått uppgifter om att ryssarna åkte till den afrikanska kongressen med en massa pengar, kontanter i en väska, och blev stoppade i tullen. Pengarna ska ha beslagtagits.

— Det här görs helt öppet, säger Sjöholm.

Östsidan har också en annan sida av ekonomin på sin sida eftersom det är det ryska statliga elbolaget Gazprom som är huvudsponsor.

Går valet rätt till?

Inte nog med att vägen fram till extrakongressen varit kantad av oegentligheter. Sjöholm är mycket orolig för om själva valet kommer att gå rätt till. Det hålls i Armenien, som tidigare i år arrangerade herrarnas EM – där det förekom påverkan av domare.

Advokaten Richard McLaren, som låg bakom rapporten om dopningsskandalerna i Ryssland, har lämnat en rapport om EM.

— Den skulle ha offentliggjorts den 31 augusti men Iba har skjutit på det tills efter ordförandevalet. Så vi i CCA tror inte på att Iba kan förändras, i nuvarande skick, med demokratiska åtgärder, menar Sjöholm.

Får personskydd

Han är inte bara orolig för den demokratiska processen kring valet, utan även för sin personliga säkerhet. Den väpnade konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan, kring området Nagorno-Karabach, pågår.

— 20 människor dog för en tid sedan i en attack inte mer än 20 mil från Jerevan. Så det känns inte alls bra. Vi i CCA har begärt en försäkran om garanterad säkerhet, både när det gäller den personliga säkerheten men också när det gäller den demokratiska processen. Men man svarar inte ens en gång, man bryr sig inte. Det är som att prata med en vägg.

Sannolikt ska CCA-delegaterna bo på ett hotell där Nederländernas ambassad har sin beskickning.

— Där får vi skydd både från USA:s beskicknings säkerhetspersonal och den nederländska.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.