Onsdag 5 Okt
Stockholm

Tjeckien: Ryska NHL-spelare oönskade

Ryske Jakov Trenin spelar i Nashville. Arkivbild.
Ryske Jakov Trenin spelar i Nashville. Arkivbild. Foto: TT

NHL spelar två grundseriematcher i Prag.Men Tjeckiens utrikesdepartement välkomnar inte ryska spelare och har skickat ett brev till den nordamerikanska ishockeyligan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

För första gången sedan coronapandemin är NHL tillbaka i Europa för att anordna grundseriematcher. I Tjeckiens huvudstad Prag ska två möten mellan Nashville och San Jose spelas den 7 och 8 oktober.

Men Tjeckiens utrikesdepartement vill inte välkomna de ryska spelarna.

"Vi kan bekräfta att Tjeckiens utrikesdepartement har skickat ett brev till NHL för att poängtera att Tjeckien eller andra länder i den (visumfria) Schengen-området inte bör utfärda visum i nuläget till ryska spelarna för att beträda vårt territorium", skriver Martin Smolek, vice utrikesminister i Tjeckien, i ett uttalande.

Legendaren drivande

NHL:s vice kommissionär Bill Daly säger att han inte är orolig över att spelarna inte ska kunna resa in till Tjeckien för att spela matchen. AP skriver att varken departementet eller Bill Daly har valt att svara på om NHL har återkommit med ett svar.

Tjeckiske målvaktslegendaren Dominik Hasek har länge varit drivande i frågan. Hasek har i en intervju tidigare i år sagt att han ska göra allt han kan för att matcherna inte ska spelas i Tjeckien om ryska spelare tillåts delta.

På Twitter skrev han tidigare i veckan om att utrikesdepartementet hade skickat ett brev till NHL. Något som alltså bekräftas av departementet.

“Förra veckan skickade utrikesdepartementet ett brev till NHL:s Gary Bettman och Bill Daly att det inte ligger i Tjeckiens intresse att låta ryska spelare komma till vårt land och spela matcher under den 7 och 8 oktober. Vi vill inte främja ryska aggressioner här. Vi vill främst skydda våra och våra allierades liv”, skrev Hasek.

Ryssar i båda lagen

I lagen spelar inga stora ryska stjärnor men landet är likväl representerat i de båda lagen. I Nashville spelar forwarden Jakov Trenin och i San Jose forwardarna Jevgenij Svetjnikov och Alexander Barabanov. San Jose har även backen Nikola Knyzjov som dock är skadad och inte är tillgänglig för spel.

Förutom matcherna i Prag ska Colorado och Columbus spela två matcher i Tammerfors den 4 och 5 november. Den finländska regeringens ståndpunkt kring de ryska NHL-spelarna är oklar i nuläget.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.