Lisa Dahlkvist och övriga i Umeå har haft det tufft. Arkivbild.
Lisa Dahlkvist och övriga i Umeå har haft det tufft. Arkivbild. - Foto: TT

Umeås kris djupare efter fjärde raka förlusten

Umeå IK har allvarliga ekonomiska problem, och med fem omgångar kvar av damallsvenskan kämpar man dessutom med att hålla sig kvar i serien. Fjärde raka förlusten kom mot Örebro (1–3).


Umeå IK står på randen till avgrunden ekonomiskt.

— Får vi inte in pengar så finns det en risk att vi måste lägga ner, sade ordföranden Krister Ruth tidigare i veckan.

Det är ökade resekostnader som gjort att Umeå nu går på knäna. Det lokala ishockeylaget Björklöven reagerar genom att skänka biljettintäkterna från en sektion på de kommande två hemmamatcherna till Umeå IK.

"Enkla mål"

Men någon hjälp på planen kan laget inte få. Trots ett tidigt ledningsmål blev det förlust med 1–3 mot Örebro.

Vilma Koivisto var inte nöjd med att Örebro kunnat vända matchen.

— Jag tycker att Örebros kontringar är mycket farliga. Då måste vi bara hem snabbare och vinna dueller. De har gjort ganska enkla mål nu, säger hon i halvtid till Viaplay.

Innan Örebros vändning var det Koivisto som gjort Umeås ledningsmål.

— Det var ett jättebra anfall för oss. Det var någon andrasituation i boxen och vi vann den. Sen fick jag bollen och kunde bara placera in bollen med vänstern, säger hon.

Men efter det var det idel Örebrochanser och innan paus hade Michaela Kovacs, Heidi Kollanen och Berglind Agustsdottir vänt på matchen helt.

Det är Umeås fjärde raka förlust i damallsvenskan. Man tappar dock inget på övriga lag i bottenstriden. AIK och Brommapojkarna, som just nu ligger på varsin sida om Umeå, förlorade sina matcher mot Eskilstuna respektive Häcken.

Tätt i botten

Även IFK Kalmar har det tungt. Laget är bara är två poäng före Umeå och Brommapojkarna och mot Piteå åkte man på sin tredje raka förlust. Dessutom åkte Kalmar i veckan ur svenska cupen efter förlust mot elitettanlaget Växjö.

Efter en sömnig första halvlek där Piteå styrde det mesta av spelet kom det matchavgörande målet först i den 54:e matchminuten. Ett inkast långt ner på offensiv planhalva nådde hela vägen till Hlin Eiriksdottir som nickade in 1–0 till gästerna, som stod sig matchen ut.

Kalmar ligger just nu på elfte plats i tabellen, på säker mark med elva poäng. Brommapojkarna och Umeå på kval- respektive nedflyttningsplats är två poäng bakom och AIK innehar jumboplatsen på åtta poäng.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.