Jorge Vilda kritiseras av 15 landslagsspelare i Spanien. Arkivbild.
Jorge Vilda kritiseras av 15 landslagsspelare i Spanien. Arkivbild. - Foto: TT

Publiken kräver spanske förbundskaptenens avgång

Publiken på matchen mellan Atlético Madrid och Alavés i den spanska högstaligan i fotboll för damer kräver den spanska förbundskaptenen Jorge Vildas avgång. Detta för att stötta de landslagsspelare som krävt samma sak.


15 av landets bästa spelare har i ett brev till det spanska fotbollsförbundet (RFEF) skrivit att de inte kommer att spela för landslaget så länge Vilda är kvar på sin position.

På matchen mellan Atlético Madrid och Alavés visade publiken upp skyltar med namnen på de spelare som skrivit till förbundet och skanderat Vilda ciao, hej då Vilda, till tonerna av den klassiska italienska "Bella ciao", skriver Mundo Deportivo.

Atléticos supporterklubb skriver på Twitter att man dessutom vill att RFEF:s ordförande Luis Rubiales avgår.

Spelarna som kräver Vildas avgång menar att hans ledarskap har påverkat deras mentala hälsa. Vilda hade endast tränat juniorlag innan han fick jobbet som förbundskapten för det spanska damlandslaget. Vilda ska även vara god vän med Luis Rubiales.

Förbundet har på sin hemsida tidigare meddelatt att man inte tänker gå spelarna till mötes, eftersom man anser att beslut gällande förbundskapten och tränarstab ligger utanför spelarnas befogenheter.

Man uttrycker fullt förtroende för Jorge Vilda, och noterar i stället att det från spelarhåll är allvarligt att inte dyka upp när man kallas till landslaget, vilket kan leda till flera års avstängning.

"Vi kommer inte att ta ut spelare som inte vill bära den spanska tröjan. Förbundet kommer bara att ta ut hängivna spelare, även om det innebär att man tvingas spela med juniorer", skriver RFEF.

Spaniens nästa landskamp spelas mot Sverige den 7 oktober i Córdoba.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

Superdrama i Dortmund – vidare till semifinal

1 timme sedan
Vändning åt ena hållet, snabbt svar från det andra. Efter sex mål, och en match som svajade lika mycket som supportrarnas stora flaggor, är Dortmund åter i CL-semifinal efter 4–2, totalt 5–4, mot Atlético Madrid.

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

1 timme sedan
Efter två raka förluster gäller det att nollställa inför avgörandet, konstaterar Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas. Och kanske undvika utvisningsbåset lite mer? Ja, det är ju en jättenyckel så klart, säger han.

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

2 timmar sedan
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

3 timmar sedan
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

igår 19:46
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.