Stockholm

Hotet mot Sverige i kväll: slovenske supertalangen

Benjamin Sesko, 19, spås en lysande framtid. I kväll är han det stora slovenska hotet mot Sverige i ödesmatchen i Nations League.
Benjamin Sesko, 19, spås en lysande framtid. I kväll är han det stora slovenska hotet mot Sverige i ödesmatchen i Nations League. Foto: TT

Benjamin Sesko, 19, spås en lysande framtid.Den 195 centimeter långe anfallaren är det stora hotet mot Sverige i kvällens ödesmatch på Friends arena.En jättebra spelare. Bra huvudspelare, bra i djupled och tung att möta. Han kommer göra det bra när han attackerar oss, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Sesko såg i lördags till att ge gruppen i Nations League en högdramatisk avslutning. Slovenens sena segermål (2–1) mot Norge hemma i Ljubljana skickade ned Sverige som jumbo.

Samtidigt hamnade Norge och Serbien på samma poäng (10) i kampen om gruppsegern och uppflyttning till A-divisionen. I kväll tar Norge emot Serbien på Ullevål i Oslo.

Sverige är piskat att vinna för att hänga kvar i divisionen. Frågan är hur slovenerna hanterar matchen. Spelar defensivt för att klara minst oavgjort eller låter anfall vara bästa försvar?

Norske målvakten Ørjan Nyland sträckte ut, men nådde inte matchvinnaren Benjamin Seskos skott i lördagens Nations League-match.

Gissningslek

Motståndarscouten Lasse Jacobsson har i stora drag fått ägna sig åt en gissningslek när han gav sin rapport till Janne Andersson.

— Under de fem matcherna har de spelat tre gånger med en fembackslinje och två gånger med fyrbackslinje, där ytterbackarna gärna gått framåt.

I öppningsmatchen mot Sverige i Ljubljana i juni satsade förbundskaptenen Matjaz Kek på en fembackslinje och förlorade med 0–2. Mot Norge senast – Slovenien vände och vann med 2–1 – nöjde sig Kek med en fyrbackslinje.

— Man kan tänka sig att de gör på samma sätt som mot Norge eller så kommer de för att spela kryss och är mer defensiva. Det är lite svårt att säga, säger Jacobsson.

Förbundskapten Janne Andersson och matchbevakaren Lasse Jacobsson har ett och annat att fundera över kring Sloveniens taktik i kvällens möte på Friends arena.

Individuellt är Slovenien försvagat, både centrale mittfältaren Jasmin Kurtic och anfallaren Andraz Sporar är avstängda.

Sesko ensam på topp?

— Kurtic har spelat samtliga matcher och är deras kanske viktigaste mittfältare och Sporar gjorde 1–1-målet mot Norge. Kurtic är navet på mitten och står för rutinen. Man vet inte hur mycket det påverkar.

TT: Vilka ersätter?

— Det är svårt att säga. Kanske Luka Zahovic i anfallet och Miha Zajc på mittfältet.

TT: Tror du att Slovenien kan välja att bara spela med en anfallare?

— Det har vi också diskuterat. Fembackslinje, fyra på mittfältet och bara Sesko på topp. Det vet man inte. Sesko är oerhört stark i huvudspelet och med en fin touch, men han behöver också någon som "ligger på rulle" nära honom. I och med att de inte spelade med tre centrala mittfältare mot Norge sist så blev det lite mer rakare spel upp på Sesko, säger Lasse Jacobsson.

Sesko tillhör Salzburg men är redan klar för Leipzig och blir klubbkompis med Emil Forsberg till nästa säsong.

— Han är en fantastiskt stor talang. Han är född 2003 men spelar redan så moget och har en sådan styrka, säger Jacobsson.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.