Lördag 3 Dec
Stockholm

Svensk landslagsspelare: "Man blev nedbruten"

Clara Monti Danielsson (mitten), här under sin tid i danska Esbjerg, vittnar om en osund kultur i Borussia Dortmund, där tränaren André Fuhr nyss fått sparken. Arkivbild.
Clara Monti Danielsson (mitten), här under sin tid i danska Esbjerg, vittnar om en osund kultur i Borussia Dortmund, där tränaren André Fuhr nyss fått sparken. Arkivbild. Foto: TT

Handbollslaget Borussia Dortmund sparkade tränaren André Fuhr förra veckan.De allvarliga anklagelserna mot honom bekräftas delvis av svenska landslagsspelaren Clara Monti Danielsson.Jag har aldrig sett något liknande. Jag har aldrig upplevt att så många individer varit så mentalt utmattade och nedkörda, säger hon till SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Clara Monti Danielsson, numera i franska Chambray Touraine, valde att utnyttja en klausul och bryta kontraktet med Borussia Dortmund efter säsongen 2020–21.

På sistone har andra följt hennes exempel. Och när både Mia Zschocke och Amelie Berger, två tyska landslagsspelare, rev sina kontrakt nyligen agerade också ledningen och sparkade tränaren André Fuhr.

"Flera mådde jättedåligt"

Exakt varför är inte klarlagt men tyska medieuppgifter säger att flera spelare ska ha kontaktat en organisation som jobbar mot våld inom idrotten. SVT hänvisar också till tidningen Ruhr Nachrichten, som skriver att Fuhr anklagas för både övergrepp och våld.

Fysiskt våld är ingenting som Clara Monti Danielsson känner igen från sin tid i klubben. Däremot ett psykiskt skräckvälde från Fuhrs sida.

— Varje år var det tio tjejer som lämnade och det är ett tydligt tecken på att något inte stämmer. Jag vet ju att flera mådde jättedåligt mentalt och pratade med psykologer under och efter säsongen, säger Monti Danielsson till SVT.

— Det var många som blev körda i botten.

Framgångsrik klubb

Enligt SVT finns det också uppgifter om att Fuhr ska ha utdelat tuffa bestraffningar till spelarna.

— Det var inga hemska grejer. Det var småsaker som knappt är värda att nämna, men det var sättet som han kontrollerade det på. Det var en kontrollerad miljö. Man blev sakta men säkert nedbruten.

— Varje vecka var det någon i laget som grät.

Borussia Dortmund vann tyska ligan 2021, blev tvåa i våras och gick också till playoff till kvartsfinal i Champions League förra säsongen. I laget spelar en svenska, Emma Olsson.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.