En undersökning visar på systematiska övergrepp och trakasserier i den amerikanska fotbollsligan. Arkivbild.
En undersökning visar på systematiska övergrepp och trakasserier i den amerikanska fotbollsligan. Arkivbild. - Foto: TT

Systematiska övergrepp i amerikansk fotboll

Emotionella övergrepp och sexuella trakasserier är systematiska i den amerikanska damligan i fotboll, slår en undersökning fast.Amerikanska fotbollsförbundets ordförande Cindy Parlow Cone kallar undersökningen för "hjärtskärande och djupt oroande" och lovar krafttag.


Den oberoende undersökningen, beställd av det amerikanska fotbollsförbundet, har gjorts efter förra säsongens skandaler i den amerikanska damligan NWSL.

Det var då Sinead Farrelly och Mana Shim, före detta spelare i ligan, gick ut med anklagelser om trakasserier och sexuellt tvång tidigare under karriären under tränaren Paul Riley.

Riley förnekade anklagelserna, men sparkades av sin klubb North Carolina Courage och ligans kommissionär Lisa Baird avgick.

Men problemen var utbredda och innan säsongen var över hade fem av tio tränare i NWSL antingen avgått själva eller sparkats efter anklagelser.

"Djupt rotade"

Den oberoende undersökningen slår nu fast att emotionella övergrepp och sexuella trakasserier är systematiska och drabbar flera lag, spelare och tränare.

"Övergrepp i NWSL är djupt rotade i en kultur som tar sin början i ungdomsserier och som normaliserar verbala övergrepp från tränare och suddar ut gränserna mellan tränare och spelare", skriver Sally Q Yates, före detta amerikanska statsåklagare.

Fler än 200 människor har intervjuats i undersökningen och flera av personerna har berättat om övergrepp.

"Oförlåtliga"

Det amerikanska fotbollsförbundets ordförande Cindy Parlow Cone säger i ett uttalande:

"De övergrepp som beskrivs är oförlåtliga och har ingen plats på någon spelplan. USA:s fotbollsförbund är fast beslutet att göra allt i vår makt för att garantera att alla spelare – på alla nivåer – har en säker och respektfull plats att utbilda sig, växa och tävla.

Rapporten lägger fram ett antal rekommendationer för att prioritera hälsan och säkerheten för spelarna. Bland annat att samtliga klubbar ska anmäla övergrepp från tränare till ligan och förbundet så att de inte kan fortsätta sina övergrepp i andra klubbar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestina vill att Fifa straffar Israel

1 timme sedan

Sista matchen spelad – nu kan NHL-laget byta stad

1 timme sedan
NHL-laget Arizona Coyotes kan flyttas – till Salt Lake City. Säsongens sista match i Mullet Arena blev därför en känslosam historia. Det var många känslor och det var mycket sorg, säger Coyotes tränare André Tourigny.

Ronaldo vann lönetvisten – får 114 miljoner

2 timmar sedan
Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo vann lönetvisten med Juventus som nu måste betala honom motsvarande 114 miljoner kronor.

IFK Värnamo riskerar nya matchflyttar

3 timmar sedan
Gräset på Finnvedsvallen är för dåligt för att IFK Värnamo ska kunna spela allsvenska fotbollsmatcher på sin hemmaarena. Nu meddelar Värnamo kommun att två nya hemmamatcher kan behöva flyttas till Borås.

Två svenskar till NBA-draften

idag 10:26
Bara tre svenskar har tidigare draftats till NBA. I sommar kan ytterligare två väljas i draften.

Golfstjärnan opererad – missar major

idag 07:16
Trots fin form på golfbanan drog sig Frida Kinhult ur årets första major, Chevron Championship.