Tidigare brasilianske landslagstränaren Fernando de Carvalho Lopes har fått en 109 år lång fängelsedom för att ha våldtagit gymnaster. Arkivbild.
Tidigare brasilianske landslagstränaren Fernando de Carvalho Lopes har fått en 109 år lång fängelsedom för att ha våldtagit gymnaster. Arkivbild. - Foto: TT

Döms för våldtäkter – får 109 års fängelse

Återigen skakas gymnastikvärlden av våldtäkter.I Brasilien har en tidigare landslagstränare dömts till 109 års fängelse för att ha våldtagit fyra gymnaster, varav en var minderårig vid tillfället.


Fernando de Carvalho Lopes, som tidigare har tränat det brasilianska gymnastiklandslaget, har stått anklagad för att ha våldtagit fyra gymnaster. En av gymnasterna ska ha varit 13 år då våldtäkten ägde rum, rapporterar Globo Esporte, som har haft insyn i rättegången som hållits bakom stängda dörrar.

Nu har domen kommit. En domstol i São Bernardo do Campo, nära São Paulo, har utdömt ett fängelsestraff på 109 år och åtta månader.

Fernando de Carvalho Lopes nekar till anklagelserna och har fortfarande möjlighet att överklaga domen. Han behöver heller inte avtjäna fängelsestraffet förrän efter en eventuell överklagandeprocess avslutats.

Tränaren hade hand om unga gymnaster i 20 år, men plockades bort från sitt landslagsuppdrag inför sommar-OS i Rio de Janeiro 2016 efter att en av de unga gymnasternas föräldrar framfört klagomål. I april 2019 fick de Carvalho Lopes en livstidsavstängning från alla gymnastikrelaterade aktiviteter.

Inte första våldtäktsskandalen

Utöver våldtäkterna har ungefär 40 utövare anklagat den tidigare tränaren för att av honom blivit utsatta för övergrepp av psykisk, fysisk eller sexuell karaktär.

Det är inte första gången gymnastiken skakas av våldtäkter. 2018 dömdes USA:s tidigare landslagsläkare Larry Nassar till flera livstidslånga fängelsestraff för övergrepp på flera hundra kvinnliga gymnaster, där merparten var minderåriga.

Även i Storbritannien, Grekland, Australien och Nya Zeeland har gymnaster vittnat om övergrepp från tränare.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

1 timme sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

2 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

3 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.