Alexandra Edebo avslutar karriären. Arkivbild.
Alexandra Edebo avslutar karriären. Arkivbild. - Foto: TT

Hjärnskakningar stoppar Edebo: Slutar i förtid

Den svenska skicrossåkaren Alexandra Edebo har drabbats flera hjärnskakningar de senaste två åren.Nu avslutar hon karriären vid en ålder av 26 år."Jag är inte redo att äventyra min framtida hälsa", säger hon i ett uttalande på Svenska skicrossförbundets Instagram.


Landslaget skriver att Edebo är helt återställd från hjärnskakningarna men läkarna bedömer att hon har utvecklat en känslighet för framtida hjärnskakningar och avråder därmed från att fortsatt tävla på elitnivå.

"Detta på grund av en ökad risk för långvariga problem om ytterligare fall med våld mot huvudet skulle inträffa", skriver landslaget.

Edebo har tagit tre pallplatser i världscupen, stått högst upp på pallen en gång och deltagit i OS och VM.

"Det är ju en övervägning mellan fördelar och risker i allt man gör. Nu har riskerna ökat och jag är inte redo att äventyra min framtida hälsa, inte ens mot glädjen jag uppnår via sporten. Huvudet är trots allt den viktigaste kroppsdelen att ha i gott skick efter karriären", säger Edebo.

TT
Senaste nytt

Svensk poängfest när Pittsburgh vann

1 timme sedan

Ska hyllas på slutsåld kamp: "Varför bryr de sig?"

1 timme sedan
När skidskytteeliten premiärtävlar i Stockholm ska Mona Brorsson tackas av. Efter säsongen lägger 33-åringen av. Jag ser det som ett tillfälle att få tacka av publiken som gjort så mycket för mig, säger hon.

Hård kritik mot Ronaldo efter gest

3 timmar sedan
Cristiano Ronaldo har mött hårdkritik efter att ha gjort en till synes obscen gest efter att hans al-Nassr vunnit mot al-Shabab med 3–2.

Emil Forsberg mållös i USA-debuten

3 timmar sedan
Emil Forsberg blev mållös i sin första match och säsongsstarten i MLS för New York Red Bull som mötte Nashville i en match som slutade 0–0 natten mot måndagen.

Jakobsen tog stark femteplats

igår 22:58
Kristoffer Jakobsen gjorde sin sjätte bästa världscuptävling i slalom i karriären då han kom femma i världscuptävlingen i Palisades Tahoe i Kalifornien.

Forsberg från start i New York-debuten

igår 22:32
Emil Forsberg tar plats i New York Red Bulls första laguppställning för säsongen i MLS. På sin vanliga plats på vänstermittfältet och med nummer 10 på ryggen.