Fredag 2 Dec
Stockholm

"Förväntar mig att Uefa agerar med kraft"

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén intervjuas efter hemmamötet med Union Berlin i Europa League.
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén intervjuas efter hemmamötet med Union Berlin i Europa League. Foto: TT

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén förväntar sig att Uefa agerar med kraft mot Union Berlin efter skandalscenerna i Malmö.Vi har aldrig haft en situation som den här, säger Carlnén.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Malmö FF har spelat i Champions League och Europa League sex säsonger sedan Niclas Carlnén blev vd för klubben 2014. Aldrig tidigare har han upplevt något som liknande de skandalscener som utspelade sig på hemmastadion mot tyska Union Berlin på torsdagskvällen.

— Den nivån på det som hände har jag inte varit med om tidigare. Vi har aldrig haft en situation som den här. Det är oerhört sorgligt, säger Carlnén.

Polisen utreder händelserna som brott mot ordningslagen och säger att man använder filmer från övervakningskameror för att identifiera gärningspersoner.

"Inte tillräckligt"

Niclas Carlnén framhåller att svenska arenor generellt och även Eleda stadion har en hög säkerhet vad gäller exempelvis höjd på staket, räcken och nät. Men det hjälpte inte när de tyska supportrarna sköt in fyrverkeripjäser som landade 70 meter bort och även in läktarna på långsidan.

— Man kan konstatera att det inte är tillräckligt när man möter den här typen av supportrar, säger Carlnén och fortsätter:

— Vi har till den här matchen aldrig haft så hög säkerhet som vid någon annan match som jag har varit med om tidigare.

TT: Var det någon som skadades?

— Vad jag känner till så finns det inga skador på någon av vår personal, jag kan inte garantera att det gäller all publik, för dem har vi inte varit i kontakt med.

Klubben kommer att kontakta åskådare som har köpt biljetter på sektioner där man kan ha drabbats av exempelvis en fyrverkeripjäs eller de kraftfulla smällare, som också kastades in. Personer som skadat sig uppmanas även göra en polisanmälan.

TT: Är någon gripen av polis?

— Jag vet att man har tagit ut personer från läktaren, men jag kan inte säga om det är i anslutning till den här händelsen eller andra händelser.

TT: Hur förväntar du dig att Uefa agerar nu?

— Jag förväntar mig att de gör det med kraft. Det brukar de kunna göra vid sådana här situationer och jag förväntar mig verkligen att man gör det nu också.

TT: Tomma läktare i Berlin vid returmötet nästa vecka?

— Nej, jag vet inte om jag tycker att det kanske är en rimlig konsekvens, men jag kan inte bedöma det. För jag vet inte vilka nivåer man brukar lägga de här diskussionerna på.

"Har tagit pyroteknik"

TT: Hur mycket av ansvaret kan falla på er med tanke på att ni visiterar folk innan?

— Vi har visiterat på bortasektionen och har tagit pyroteknik vid inpasseringen. Vi har också avvisat personer som inte har haft biljetter. Hela det flödet fungerade alldeles utmärkt i dag.

Även vid allsvenska matcher lyckas åskådare ta med sig exempelvis bengaler på matcher.

— Vi kan inte visitera mer intimt än vad vi gör och då vet vi också att det kommer in pyroteknik, säger Niclas Carlnén.

Polisen har utöver brott mot ordningslagen upprättat anmälningar om misshandel och skadegörelse efter matchen. En publikvärd ska bland annat ha puttats till marken och stolsitsar brutits loss från bortaläktaren för att kastas på den den andra läktaren. Vid midnatt finns inga uppgifter om några gripna personer.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.