Halvor Ekeland åker inte till fotbolls-VM i Qatar. Arkivbild.
Halvor Ekeland åker inte till fotbolls-VM i Qatar. Arkivbild. - Foto: TT

Journalist greps i Qatar – åker inte på VM

Den norske NRK-journalisten Halvor Ekeland var tvungen att skriva på ett dokument på arabiska hos polisen i Qatar för att släppas fri.Vad exakt han skrev på vet han inte och nu kommer han inte att åka och bevaka fotbolls-VM i Qatar.Det är inte tryggt nog att resa tillbaka, säger han till TT.


Halvor Ekeland och NRK-kollegan Lokman Ghorbani var på plats i Qatar för att göra reportage inför fotbolls-VM när de greps och frihetsberövades i 32 timmar förra hösten.

För att släppas fria var de tvungna att skriva på ett dokument på arabiska hos polisen i Qatar. När Halvor Ekeland, idrottspolitisk reporter på NRK, träffade TT i förra veckan i samband med en debatt om fotbolls-VM berättade han att han inte trodde att han skulle kunna åka.

I tisdags kväll togs också beslutet att så blir fallet.

Hade två krav

Ekeland hade två krav för att åka: Det första var att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) garanterar att han ska kunna arbeta tryggt i landet och att gripandet förra hösten inte påverkar – en garanti som han har fått.

Det andra var att få se det polisdokument på arabiska som han och Lokman Ghorbani skrev under innan de släpptes. Men dokumentet har han inte sett röken av, trots att han har försökt få tag i det sedan december förra året, och han vet inte vad han har skrivit under på.

— Det kan vara ett helt oskyldigt dokument eller så är det ett dokument där det till exempel står att jag inte får komma tillbaka in i landet. Problemet är att jag inte vet. Det är inte tryggt nog att resa tillbaka, säger Ekeland.

För att få tag i dokumentet har man försökt via alla möjliga vägar, bland annat polisen i Qatar, andra qatariska myndigheter och Qatars ambassad i Stockholm – utan att lyckas. Man har även varit i kontakt med Fifa som säger att de inte heller har kunnat få ut det påskrivna dokumentet.

Ger inte upp

Ekeland berättar att en qatarisk advokat nu ska kontaktas för att på så sätt försöka få en fullmakt för att kunna hämta ut dokumentet.

— Bara för att vi har tagit beslutet att jag inte åker så kommer vi inte att ge upp. Vi fortsätter att försöka, säger han.

TT: Kommer du att jobba med mästerskapet hemifrån på något sätt?

— Ja, men hur det ser ut får jag se. Men jag kommer jobba med nyheter från Qatar, åtminstone fram tills VM är slut, säger Ekeland.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!