Börje Salming, 71, har drabbats av ALS.
Börje Salming, 71, har drabbats av ALS. - Foto: Mikael Fritzon/TT och Stina Stjernkvist/TT

Salmingstiftelse bildas för forskning om ALS: "Stort intresse"

Vänner och familj till ishockeylegendaren Börje Salming, som drabbats av nervsjukdomen ALS, bildar nu en stiftelse för att samla in pengar till forskning om den obotliga sjukdomen.


Fakta: ALS

ALS (amyotrofisk lateral skleros) är ovanligt men allvarligt. Det finns inget botemedel för sjukdomen, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Varje år diagnostiseras drygt 200 personer i Sverige med ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige i dag.

ALS är inte en enda sjukdom utan ska snarare ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja och till slut andas.

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

Den som diagnostiseras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka.

Karolinska institutet har även en samlingssida med information om forskningsläget och läkemedelsstudier. Även Socialstyrelsen har en djupgående förklarande sida om sjukdomen.

Källa: 1177.se

För en tid sedan stod det klart att hockeylegendaren Börje Salming, 71, drabbats av nervsjukdomen ALS och för en dryg vecka sedan meddelade Salming med familj att han inte längre kunde prata till följd av sjukdomen.

Här kan du läsa allt om Börje Salming: frun Pia Salming, barnen och ALS-diagnosen.

Börje Salmings anhöriga bildar stiftelse

Sedan dess har otaliga människor uttryckt sitt stöd till Börje Salming – något som även hans vänner och familj noterat. De har därför beslutat sig för att bilda en stiftelse i Salmings namn.

”Vi ser redan stort intresse för att göra pengar till detta viktiga ändamål, många organisationer och föreningar har hört av sig för att hjälpa till. Hockeyvärlden sluter nu upp i arbetet att lösa gåtan om ALS. Stiftelsen kommer att se till att alla inkomna gåvor bidrar till att följa Börje Salmings anda", säger stiftelsens ordförande Rikard Josefson i ett pressmeddelande.

Läs mer om stödet till Börje Salming här.

Nicklas Lidström och Pia Salming i styrelsen

I styrelsen sitter bland annat den förre ishockeystjärnan Nicklas Lidström, Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg, Börje Salmings fru Pia Salming och dotter Teresa Salming.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!