Börje Salmings karriär började i Matojärvi ishall i Kiruna.
Börje Salmings karriär började i Matojärvi ishall i Kiruna. - Foto: Fredric Alm/Stina Stjernkvist/ TT

Nya hyllningen till Börje Salming – vill hedra hockeyikonen med staty

Börje Salming växte upp i Kiruna, och det var där hockeykarriären startade. Nu funderar politikerna i staden på att hylla hockeyikonen med en staty.
– Vi var alla hänförda och stolta över det han gjorde efter han flyttade härifrån och han har gjort så mycket för vår stad, säger Mats Taaveniku, Socialdemokraterna, till NSD.


Börje Salming växte upp på Matojärvigatan i Kiruna. Efter förslag från kommunfullmäktige, så beslutades det att den kommer att döpas om till Börje Salmings gata. 

Här kan du läsa om hur Kiruna kommun hedrar Börje Salming.

Så ska Börje Salming hedras i Kiruna

Nu presenteras fler planer på hur hockeyikonen ska hedras i staden han växte upp. Ett medborgarförslag har kommit in om att uppföra en Börje Salming staty. 

– Det har kommit in ett medborgarförslag och det har skickats vidare till förvaltningen, som ska ta fram ett förslag på utformning och placering. Vi har ingen drottninggata eller kungsgata här i Kiruna, utan mycket är uppkallat efter lokala storheter. Jag tycker vi ska hålla fast vid den traditionen och kalla det Börje Salmings torg, säger Gunnar Selberg, Centerpartiet, till NSD.

Sedan tidigare står en staty av Börje Salming utanför Toronto Maple Leafs arena i Kanada.

Börje Salming dog i sviterna av ALS den 24 november, 71 år gammal, här kan du se hockeyikonens liv i bilder.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.