Emma Ribom vann sprintfinalen.
Emma Ribom vann sprintfinalen. - Foto: TT

Riboms nya succé – vann sprinten: "Så sjukt"

En vecka efter hennes första världscupseger i Ruka var det dags för vinst nummer två för Emma Ribom.Svenskan spurtade hem segern i sprint före landsmaninnan Maja Dahlqvist.Jag vet inte vad det är som händer, säger Emma Ribom.


Fakta: Emma Ribom

Född: 29 november 1997

Klubb: Piteå Elit

Världscupdebut: 10 mars 2019

Främsta meriter: 2 individuella världscupsegrar (i Ruka och Lillehammer). 2 individuella pallplatser (2:a i Lahtis och 3:a i Val di Fiemme). 6:a i finalen i OS i Peking, 2022. Samtliga i sprint.

Svenska trion Maja Dahlqvist, Emma Ribom och Johanna Hagström tog sig samtliga till final i världscupsprinten i norska Lillehammer.

Vassast där var Ribom som spurtade hem segern, strax före Dahlqvist.

— Jag vet inte vad det är som händer. Det är så sjukt och jag tror inte jag hunnit smälta detta än. Jag har känt mig stark hela dagen och är så glad hur jag åker skidor i dag, säger Emma Ribom till Viaplay.

Ribom hade en tuff fjolårssäsong där hon var sjuk fyra gånger förra vintern. Starten på årets världscupsäsong har varit desto bättre för 25-åringen.

Nervös inför finalen

Under förra veckans premiär i finländska Ruka tog Ribom sin första världscupseger efter ett minst sagt dramatiskt upplopp.

Där körde konkurrenterna Dahlqvist och Hagström ihop, vilket gav öppet mål för Ribom att spurta hem segern i sprinten.

Trots att hon numera kan titulera sig som segrare i världscupen var det känslor av nervositet som plågade Ribom inför dagens finalåk.

— Jag är väldigt nervös av mig men det är bara att konstatera att det inte behöver vara så dumt. Hädanefter ska jag njuta av den känslan. Det här betyder mycket för självförtroendet, säger hon.

Hur segern ska firas? Med varm choklad tillsammans med rumskamraten Ebba Andersson.

"Hatten av för Emma"

Landslagschefen Anders Byström är inte förvånad över Riboms succé.

— Nej, egentligen inte. Det som förvånande är att hon gör det från det andra semifinalheatet för då får man mindre vila så det är otroligt starkt. Vi har ju sett Emma i höst så vi vet hur bra hon har blivit på sprint så jag är inte överraskad, säger han.

Maja Dahlqvist var nöjd efter sin andraplats, vilket fick vara lite plåster på såren efter fallet på upploppet i Ruka.

— Det är skönt, nu är jag tillbaka. Jag står på benen en hel sprint så det bådar gott. Jag får loppet precis som jag vill men jag orkar inte svara när Emma kommer på rakan. Det är hatten av, hon är starkare i dag, säger hon.

Johanna Hagström slutade sexa i finalen.

Moa Ilar fick tacka för sig i kvartsfinalen medan Anna Dyvik och Ingrid Hallquist slogs ut i kvalet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

3 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.