Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Arkivbild.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Arkivbild. - Foto: TT

RF:s känga till Trafikverket: "Judaspengar"

Idrottstävlingar på statliga vägar riskerar att försvinna från årsskiftet.Och den föreslagna kompensationen från Trafikverket tackar Riksidrottsförbundet nej till."Judaspengar", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.


Trafikverket inför från och med den 1 januari 2023 ett justerat arbetssätt, vilket bland annat innebär att alla kostnader för att genomföra åtgärder på vägarna, till exempel skyltning, i samband med evenemanget ska belasta arrangören.

Trafikverket presenterade nyligen ett förslag om att ge ett bidrag på 500 000 kronor till Riksidrottsförbundet (RF) under perioden december till sista mars – då i stort sett inga idrottstävlingar på vägar äger rum.

Ett stöd som inte är tillräckligt och som RF nu tackar nej till.

"För en ideell förening är det svindlande summor vi pratar om. Det är helt orimligt att ideella allmännyttiga föreningar ska bära hela kostnaden för skyltning och andra åtgärder på våra vägar. När vi dessutom får höra att prislistorna hos Trafikverkets olika regioner kan skilja flera tusen procent då går det inte att bli annat än upprörd", säger Eriksson i ett pressmeddelande.

Vidare skriver RF att "det finns en överhängande risk att idrottstävlingar på statliga vägar snart är ett minne blott".

Eriksson igen:

"Det offentliga lägger ordentligt krokben för civilsamhället i den här frågan. Vi pratar om mycket stora miljonbelopp som det offentliga vill ålägga ideella föreningar och för det ska vi ersättas med en, i sammanhanget, spottstyver. Det här är ingenting annat än judaspengar – och det tackar vi nej till. Nu måste regeringen ta sitt ansvar annars har vi snart inga lopp kvar".

RF meddelar även att de kontaktat den nytillträdda regeringen för att nå fram till en lösning.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!