Frida Karlsson kan räkna med att hennes varumärke lyfter efter vinsten i Tour de Ski.
Frida Karlsson kan räkna med att hennes varumärke lyfter efter vinsten i Tour de Ski. - Foto: Alessandro Trovati & arkivbild/TT

Managern om Frida Karlsson: "Kommer att växa massor på marknaden"

Seger i Tour de Ski innebär ett stort lyft för Frida Karlssons varumärke. Kanske lika stort som för Charlotte Kalla när hon vann touren 2008. När man gjort ”skitjobbet” och vinner betyder det väldigt mycket, säger Keith Karlsson, som då var Kallas manager.


Fakta: Svenska längdgenombrott

+ Sven-Åke Lundbäck, OS i Sapporo 1972.

Inför OS Sapporo 1972 var Lundbäck i princip helt okänd för svenska folket. Det var inte heller många skidintresserade som visste vem han var.

Så var det dags för 15-kilometersloppet i Sapporo. Lundbäck satte högsta fart från start. Senare har Lundbäck berättat att han redan efter några hundra meter visste att detta var hans dag. Lundbäck vann med 32 sekunder före tvåan Fjodor Simasjov.

+ Thomas Wassberg, OS i Lake Placid 1980.

Wassberg var talangen som fick vänta på sitt genombrott. VM 1978 kunde bli hans mästerskap, men en bilolycka satte stopp för det. Därför var förväntningarna stora inför OS i Lake Placid 1980. Det blev också en oförglömlig duell på 15 kilometer mellan Finlands Juha Mieto och Wassberg. Svensken hade fördelen att starta efter finländaren och åka på hans tider. Wassberg vann med en hundradel. Resultatet blev en regeländring till att man i fortsättningen bara kan vinna med en tiondel.

+ Marie-Helene Westin (Östlund), VM i Oberstdorf 1987.

Svensk damskidåkning hade inte tagit en VM- eller OS-medalj sedan 1968 när VM i Oberstdorf inleddes 1987. Därför blev det jubel när den okände Marie-Helene Westin åkte om östtyskan Simone Opitz och fixade svenskt brons i stafetten.

Några dagar blev hon riktigt folkkär när hon helt oväntat tog VM-guld på 20 kilometer före ryskan Anfisa Reztsova. Därefter blev hon "Billan" med hela svenska folket.

+ Per Elofsson, VM i Lahtis 2001.

Svensk herrskidåkning hade haft några tunga år inför VM i Lahtis 2001. Per Elofsson hade visserligen före det mästerskapet visat sin talang, bland annat med sin första världscupseger i finländska Muonio 1998. Men i Lahtis fick han sitt genombrott genom att vinna två guld (15 kilometer samt jaktstarten 10+10 kilometer). Han fick senare bragdguldet för det mästerskapet.

+ Charlotte Kalla, Tour de Ski 2008.

Kallas kamp mot slutsegern i Tour de Ski 2008 väckte intresse hos många svenskar. Bland annat hos en nioårig Frida Karlsson som satt på Hallstaberget i Sollefteå och följde slutdramat i tv, tillsammans med några Vasaloppsmotionärer. Då fick hon se hur Kalla ryckte från finländskan Virpi Kuitunen uppför Alpe Cermis.

Tour de Ski-vinsten är Frida Karlssons första stora individuella seger på seniornivå. Det finns likheter med Charlotte Kallas genombrott, när hon vann samma tävling 2008.

Torbjörn Nordvall, som sedan 2008 varit Kallas pressansvarig, säger att detta kan vara Karlssons viktigaste triumf i karriären:

— Lyckas Frida med sin profil och sin förmåga att kommunicera med media så kommer hon att växa massor på marknaden. Hon har redan ett starkt marknadsvärde, men detta kan vara en topp på hela karriären, även om hon vinner OS och VM-guld individuellt, säger Nordvall.

För Charlotte Kalla var segern i Tour de Ski på många sätt viktigare än OS-guldet 2010, enligt Nordvall:

— Charlotte Kalla skulle aldrig ha blivit den folkkära idrottsutövaren om hon inte hade vunnit Tour de Ski. Om hon hade gått rakt in och vunnit OS i Vancouver hade det inte fått samma effekt som det nu blev efter Tour de Ski.

Tips till Frida Karlsson: ”Spring inte för fort”

Keith Karlsson, som bland annat varit manager för Pernilla Wiberg, Susanna Kallur och Gunde Svan, var ekonomisk rådgivare åt Charlotte Kalla. Han intygar värdet av Tour de Ski-segern.

— När man gjort "skitjobbet" och vinner betyder det väldigt mycket. Charlotte gick från att vara känd till att bli väldigt känd. Det blev oerhört mycket lättare att sälja idéer och tankar med Charlotte, säger Keith Karlsson.

Han ger Frida Karlsson följande råd:

— Spring inte för fort. Det viktiga är att hon mår bra och gör det som är rätt för henne. Hon ska träna, tävla, vila och sova i många år framöver för att sedan kunna ta hand om de inviter och möjligheter som finns.

Bonusar i avtalen

Mia Karlsson, Frida Karlssons mamma och manager, är redan inne på den linjen.

— Vi kommer att vara väldigt restriktiva. Nummer ett är att Frida mår bra som person och kan jobba mot sina mål. Nu är det viktigt att inte blanda in något sådant så här i säsongen. Nu är Frida i prestationsfasen, säger Mia Karlsson.

Frida Karlsson kan kvittera ut drygt 900 000 kronor efter söndagens triumf. Dessutom aktiveras bonusklausuler i hennes sponsoravtal.

— Många avtal är skrivna med olika typer av trappor beroende på vad hon presterar. Så ser de flesta avtalen ut, med en hel del förpliktelse åt andra hållet också, säger Mia Karlsson.

Fler erbjudanden

Efter de framgångsrika veckorna i alperna kan hon räkna med erbjudanden från fler företag som vill synas tillsammans med den populära skidåkaren.

— Det som tillför energi för Frida kan vi vara ödmjuka, lyssna på och ta in. Men hon har redan en fantastisk fin bas av sponsorer just nu, säger Mia Karlsson.

Hon beskriver det som en avvägning.

— Vi säger, exempelvis, dagligen nej till samarbeten i sociala medier. Det skulle bara ta mer energi än det ger. Ett samarbete ska inte bara ge pengar. Det ska ge mer. Det är något man står för.

TT: Hur viktigt är det att få en bra ekonomiskt grund till livet efter skidkarriären?

— Frida är smart och kreativ. Vad är det som säger att hon inte skulle kunna börja studera till läkare som (skidskytten) Fredrik Lindström gjort? Det är ingen omöjlighet. Här är hon i en parentes i livet, likt andra som åker och reser runt världen. Jag är inte ett dugg orolig för hennes framtid, även om hon har noll kronor på kontot efter karriären.

Bra uppträdande

Mia Karlsson betonar också vikten av att dottern uppträder på ett bra sätt parallellt med de sportliga framgångarna.

— Vi har försökt att fostra våra barn till att bejaka sig själva. Vara sig själva och bemöta andra på ett bra sätt. Det handlar om vad man har för grundvärderingar kring etik och moral.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!