Rafael Nadal fick kämpa ordentligt i Australian Opens första omgång.
Rafael Nadal fick kämpa ordentligt i Australian Opens första omgång. - Foto: TT

Nadals uthållighet säkrade första matchen

Regerande mästaren Rafael Nadal fick en riktig utmaning direkt i Australian Opens första omgång. Men spanjoren visade att gammal är äldst och besegrade Jack Draper med 3–1 i set.Jag behövde en seger. Det är huvudsaken, det spelar ingen roll hur det går till, säger Nadal.


Britten Draper, rankad 38 i världen, var på förhand kanske den tuffaste motståndaren för en seedad spelare, och Nadal fick kämpa i vartenda slag.

Första set gick ändå till spanjoren, som fick med sig 7–5. Men i det andra hittade den 22-faldiga grand slam-vinnaren verkligen inte rätt. Draper kunde relativt enkelt ta hem det med 6–2.

Misstagen radade upp sig för Nadal, men rutinen gjorde ändå att 36-åringen kunde gå in i fjärde set med en 2–1-ledning efter 6–4 i det tredje.

Möter McDonald

Sedan var det något som hände. Efter att ha spelat i drygt tre timmar började orken att tryta för 21-åringen från Sutton. Nadal, som sett slitit tungt under hela matchen, började vädra morgonluft. Poängen kom på rullande band och Draper orkade inte längre springa till returerna eller lyfta sin serve.

Nadal, som vann herrarnas singelturnering i Australian Open i fjol, sprang hem setet med 6–1 och är därmed vidare till nästa omgång där han möter amerikanen Mackenzie McDonald (rankad 65 i världen).

— Som jag sade inför turneringen, har det varit en av de tuffaste första rundorna som seedad. Vi visste att det inte skulle bli perfekt, och det var inte perfekt, konstaterar Nadal, som säger att det gäller att inte låta misstagen krypa in under skinnet på en utan fortsätta att tänka positivt.

— Det var det jag gjorde, säger han.

Yngste vidare

Än så länge har det inte blivit några överraskningar under den första dagen i Melbourne. De högt rankade spelarna har med varierande lätthet tagit sig vidare, som grekiske Stefanos Tsitsipas (rankad fyra) efter raka set mot Quentin Halys från Frankrike.

Shang Juncheng skrev tennishistoria när han blev den första kinesen på herrsidan att vinna en match i huvudturneringen. Han besegrade tyske Oscar Otte, som tog sig till turneringen via kval. Shang är också med sina 17 år den yngste spelaren i herrsingeln.

— På vissa sätt är jag lite överraskad över att det kom så snabbt, säger tonåringen om sin seger vid en presskonferens, men tillägger att han och hans team samtidigt får utdelning för allt det hårda arbete de lagt ned.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!