SVT ber om ursäkt efter kritiserade bilden på Bengan Johansson: "Olyckligt"
Hanbollslegendaren Bengt "Bengan" Johansson hyllades på Idrottsgalan under måndagen. Nu kritiseras bildvalet. - Foto: SVT & Claudio Bresciani/TT

SVT ber om ursäkt efter kritiserade bilden på Bengan Johansson: "Olyckligt"

Bengt ”Bengan” Johansson hyllades på Idrottsgalan, men valet av bild på handbollslegendaren har mött kritik. Nu ber SVT och Idrottsgalans VD, Stephan Rimér om ursäkt.


Under måndagen sändes Idrottsgalan på SVT och under sändningen hyllandes handbollslegendaren Bengt ”Bengan” Johansson med ett porträtt från 90-talet.

Bilden som användes på handbollslegendaren är svartvit och i bilden snedställer han sina ögon. 

En asiatisk rasstereotyp som inte hör hemma i tv 2023, säger forskaren Tobias Hübinette till Aftonbladet. 

Problematiskt val av bild

Fotot är från för-OS i Atlanta 1995, då Bengt Johansson var förbundskapten för handbollslandslaget. En tid då humor med rasistisk underton mot asiater var vanligare. 

Att bilden finns i arkiven förvånar inte Tobias Hübinette, forskare och lärare på Karlstad universitet, uppger Aftonbladet. Det problematiska enligt honom är att Idrottsgalan väljer att lyfta bilden 28 år senare, helt okommenterat. 

VD:n om kritiken

Idrottsgalans VD, Stephan Rimér svarar på kritiken i ett mail till Nyheter24:

"Vi har inte haft för avsikt att göra något annat än att uppmärksamma och hedra Bengt ”Bengan” Johanssons minne. Lämpligheten i den stillbild som avslutar inslaget med Bengt har ifrågasatts. Vi har inte uppfattat vilka konnotationer bilden har och det kan vi bara skylla på bristande kunskap. Vi borde ha vetat bättre och ber om ursäkt.”, skriver han.

”Skämten bottnar i rädsla”

Tobias Hübinette betonar att i det här fallet är posen kopplad till ett klassiskt rastänkande. 

”Gulinghumorn”, som Tobias Hübinette kallar den typ av rasistisk humor, bottnade i rädsla, enligt honom.

 - Humorn populariserades på slutet av 80-talet när Japan höll på att bli världens största ekonomi. På skolgårdar drog barn i ögonen och sjöng så kallade "tjing-tjong-ramsor" och på tv klädde komiker ut sig till underdåniga kineser, säger han till tidningen. 

SVT svarar på kritiken

Nyheter24 har inte fått en kommentar från SVT i frågan men så här säger Johanna Bäckström Lerneby, nyhetschef och ansvarig utgivare på SVT till Aftonbladet:

– Jag kan inte tänka mig att de medvetet velat kränka någon, men det är klart att det är olyckligt ändå. Vi vill alltid visa respektfulla bilder så gott vi kan. 

När Johanna Bäckström Lerneby får frågan om hur bilden ändå kunde hamna i sändningen svarar hon med följande:

– Det är obetänksamt och olyckligt.

SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!