Andy Murray var inte helt nöjd efter maratonmatchen – varken med bollarna eller det faktum att den slutade klockan 04 på morgonen.
Andy Murray var inte helt nöjd efter maratonmatchen – varken med bollarna eller det faktum att den slutade klockan 04 på morgonen. - Foto: TT

Murray klagar på bollarna efter nattrysaren

Andy Murrays segermatch mot Thanasi Kokkinakis i Australian Open tog närmare sex timmar och var klar först klockan 04 på morgonen.En orsak till maratonmatchen var kvaliteten på bollarna, enligt Murray.Det var som att det inte var något tryck i bollen.


Det var en match som det kommer att pratas om länge i Melbourne. Hemmahoppet Thanasi Kokkinakis mot en annan publikfavorit – femfaldige Australian Open-finalisten Andy Murray.

Och vilket drama det blev. Murray lyckades vända ytterligare vad som verkade vara ett hopplöst underläge till seger.

Det var också en hel del långa bolldueller. Ovanligt många, enligt skotten.

— Det är konstigt för banorna är snabba men bollarna... I början av matchen kändes det som att det inte var något tryck i bollen, nästan som att den var platt.

Långa bollväxlingar

Murray säger att de långsamma bollarna gör det svårt att slå vinnande slag, speciellt under utdragna dueller, och nämner en 70-slagsväxling mellan ryske Karen Chatjanov och Australiens Jason Kubler tidigare under turneringen.

Den regerande mästaren Rafael Nadal, som åkte ut i andra omgången, klagade också på bollarna redan inför turneringen, och hävdade att det var svårt att få skruv då de tappade tryck.

— Det har varit flera bollväxlingar på 35–45 slag, vilket inte är normalt. Det är antagligen något som måste ses över, säger Murray.

Matchen är den som slutat näst senast i Australian Opens historia, efter Lleyton Hewitts femsetsdrama mot Marcos Baghdatis i 2008, som slutade vid halv fem på morgonen, enligt ABC News.

Thanasi Kokkinakis framför supportrar, som stannade till slutet trots den sena timmen.

"Längsta jag spelat"

Murrays och Kokkinakis match klockade in på hisnande 5 timmar och 45 minuter, och en och annan hålögd blick och gäspande kunde ses i Melbourne Park dagen efter.

— Det var helt klart den längsta matchen jag spelat, säger Murray.

Matchen inleddes 22.20, vilket också lett till kritik mot schemaläggningen.

— Jag vet inte vem som tjänar på det. En match som den här, när vi kommer hit efteråt, och så blir det vad diskussionen handlar om. I stället för att det var en episk Murray-Kokkinakis-match, så slutar det med något av en fars, säger Murray och fortsätter:

— Otroligt nog stannade folk till slutet. Jag uppskattar verkligen det, att det skapade stämning för oss till slutet.

Försvarar schemaläggningen

Men Tennis Australias vd Craig Tiley försvarar schemaläggningen, påpekar att den ligger i linje med andra grand slam-turneringar, och vill inte se några ändringar. Traditionsenligt börjar kvällsmatcherna klockan 19 i Melbourne, och följs av en till match därefter.

— Man förväntar sig två matcher mellan 19 och 24, under det femtimmarsfönstret, säger han till tv-bolaget Nine.

Han säger att det också är ett slags skydd att ha två matcher på kvällen.

— Om du bara har en match på kvällen och du får en skada, då har du ingenting för supportrar och tv-sändningarna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!