Stockholm

Poromaa på pallen: "Jävlar vad gött"

William Poromaa kom trea i världscupen. Arkivbild.
William Poromaa kom trea i världscupen. Arkivbild. Foto: TT

William Poromaa visar fin form inför längd-VM i Planica nästa månad.I fredagens 10-kilometerslopp i fri stil i franska Les Rousses kom karriärens andra individuella pallplats i världscupen.Jävlar vad gött alltså, säger Poromaa till Viaplay efter tredjeplatsen.


Den första topp tre-placeringen i världscupen kom för knappt ett år sedan när Poromaa blev trea på 15 kilometer i finländska Lahtis. 22-åringen har också en tredjeplats i stafett från december förra året.

I fredagens lopp blev det till slut en tät strid mellan Poromaa och Pål Golberg om tredjeplatsen, där svensken med en sekunds marginal såg till att sätta stopp för en helnorsk pall.

— Jävlar vad gött alltså. Det kändes bra. Det var en lite ovanlig bana, det var svårt att veta hur man skulle ”pacea”, man har inte tävlat på ett tag och vet inte hur kroppen är. Men jag tyckte att jag fick till det bra ändå. Jag försökte hitta ett tempo som passade mig i dag, och det tycker jag att jag löste bra, säger Poromaa till Viaplay.

Amundsens första seger

Han inledde loppet urstarkt, men mattades lite ju längre det led. Länge var det sedan en annan norrman, Didrik Tønseth, som såg ut att bli det största hotet mot en svensk pallplats. Men medan Tønseth tappade på slutet avancerade Pål Golberg allt mer, och lyckades sånär passera Poromaa.

Harald Østberg Amundsen vann och tog därmed sin första världscupseger i karriären. Norrmannen var tolv sekunder före landsmannen Sjur Røthe på andra plats. Poromaa var 18 sekunder från segern.

Amundsens seger kom i precis rätt tid. Han är en av sex norska åkare som slåss om fyra platser till 15-kilometersloppet i fri stil på VM i Planica. Segern stärkte hans aktier.

— Det var en riktigt viktig tävling för mig. Det är många norska åkare som slåss om en plats i VM i Planica. Jag behövde ett bra resultat och allting fungerade perfekt i dag, säger Amundsen i segerintervjun i Viaplay.

Norsk dominans

Världscupledaren Johannes Høsflot Klæbo var för ovanlighetens skull aldrig riktigt nära pallen. Klæbo blev åtta, 29 sekunder bakom Amundsen. Norge dominerade dock resultatlistorna stort med sju åkare bland de nio främsta.

Att Poromaa lyckades klämma sig in före flera VM-törstande norrmän ger råg i ryggen inför VM, medger svensken.

— Det är väldigt bra. Många av dem var väldigt på hugget i dag och ville visa upp sig, och jag kände mig ganska avslappnad. Jag tog det positivt och försökte bara göra ett bra lopp. Jag har följt planen som jag har velat ha fram till nu. Det är bara att fortsätta med det fram till VM, så får vi se vad vi kan göra där, säger Poromaa.

Sämre gick det för övriga svenskar. Jens Burman blev 20:e, Edvin Anger 39:a, Jonas Eriksson 41:a, Eric Rosjö 53:a och Viktor Brännmark 62:a.

TT

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.