Sarah Sjöström slog igenom på seniornivå redan som 14-åring.
Sarah Sjöström slog igenom på seniornivå redan som 14-åring. - Foto: Stella Pictures & Chrstine Ohlsson/TT

Sarah Sjöströms lyxliv: Miljonerna och värstingkåken: ”Pengar är motivation”

Sarah Sjöström är Sveriges mest framgångsrika simmare genom tiderna. Här är allt du vill veta om hennes familj, pojkvän, träningstimmar och förmögenhet.


Bara 14 år gammal fick Sarah Sjöström sitt genombrott på seniornivå när hon vann EM-guld på 100 meter fjäril. Sedan dess har simningen gjort henne till både världsstjärna och miljonär. 

Nyheter24 har samlat det som de flesta undrar om den framgångsrika simmaren. 

Hur många timmar tränar Sarah Sjöström?

I en intervju med Expressen berättar Sarah Sjöström att hon tränar 25-30 timmar konditionsträning varje vecka. 

Hon berättar även hur livet ser ut när det är viloperiod. 

– Jag gör någon typ av träning varje dag. Häromdagen simmade jag lite lugnt på morgonen. Sen körde jag styrketräning, sen gick jag på ett pilatespass och sen blev det ett löppass på kvällen, säger hon till tidningen.

Hur många guldmedaljer har Sarah Sjöström?

Sarah Sjöströms guldmedaljer går knappast att räkna på en hand. 

OS-guld: 1.

VM-guld: 16.

EM-guld: 29.

Sarah Sjöström. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vad har Sarah Sjöström tagit världsrekord i?

I skrivande stund innehar Sarah Sjöström fyra världsrekord: 50 meter frisim, 100 meter frisim, 50 meter fjärilssim och 100 meter fjärilsim.  

Sarah Sjöströms pojkvän – vem är Johan de Jong Skierus?

Johan de Jong Skireus är sambo med Sarah Sjöström. Paret träffades på en nyårsfest år 2011, och har varit tillsammans sedan. 

– Jag blev imponerad av hur Johan tittade på mig när han pratade med mig, och hur intelligent han var, säger hon i tv-programmet Tillsammans med Strömstedts.

Johan de Jong Skireus är född den 25 maj 1989, och är i skrivande stund 33 år.  

Simmaren Sarah Sjöström med pojkvännen Johan de Jong Skierus på röda mattan till Idrottsgalan 2023. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sarah Sjöströms förmögenhet – hur mycket tjänar hon? 

Det är oklart exakt hur stor Sarah Sjöströms förmögenhet är, men enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade Sarah Sjöström en taxerad inkomst på hela 5 562 714 kronor år 2021. 

2021 omsatte Sarah Sjöströms bolag Sarah Sjöström Promotion 6 115 000 kronor, och gjorde en vinst på 132 000 kronor. 

Tidigare år har det sett betydligt ljusare ut. 2019 omsatte Sarah Sjöström Promotion 10 miljoner kronor och gjorde en vinst på 5,5 miljoner, och 2017 omsatte bolaget nästan 10 miljoner kronor, och gjorde en vinst på nästan 8,5 miljoner kronor. 

I en intervju med Expressen beskriver hon sin tillvaro som simmare i världstoppen som ett lyxliv, och att pengar är en drivkraft.

– Det är en stor motivation för mig. Det är inte gratis att köpa hus om man vill bo i hus i Stockholm. Man får kämpa lite. Det är lite som ett mål att kanske kunna köpa ett hus, ha råd att renovera och göra lite sånt. Och man vet inte vad man kommer att jobba med när man har simmat klart. Det gäller att man tänker på framtiden också, har hon tidigare sagt till tidningen.

Sarah Sjöströms nya hus – var ligger bostaden? 

Simmerskan har nyligen flyttat till ett hus på Lidingö. Här kan du läsa mer om Sarah Sjöströms värstingkåk på Lidingö.

Sarah Sjöströms familj – vad gör hennes mamma och pappa?

Sarah Sjöströms mamma Jenny Sjöström jobbar som undersköterska, och pappa Göran Sjöström arbetar med it. 

– Mamma träffade pappa när hon var sexton år. När hon var 23 fick hon sitt tredje barn. För mig var det jätteroligt att växa upp med två nästan jämnåriga syskon, har hon tidigare sagt i en intervju med Allas.

Har Sarah Sjöström syskon? 

Förutom Sarah finns det ytterligare tre syskon i familjen Sjöström: storebror Tobias, lillasyster Ellinor och lillebror Linus.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!