Norges Marte Olsbu Røiseland hjälpte Johannes Thingnes Bø att tangera hennes VM-rekord.
Norges Marte Olsbu Røiseland hjälpte Johannes Thingnes Bø att tangera hennes VM-rekord. - Foto: TT

Bø tangerade lagkompisens rekord: "Ville hjälpa"

Ingen har vunnit alla sju lopp i ett skidskytte-VM. Men efter segern i singelmixedstafett är Johannes Thingnes Bø allt närmare. Han tangerade lagkompisen Marte Olsbu Røiselands rekord med fem guld.Jag ville hjälpa honom, säger Røiseland.


Fakta: Norska rekord i VM

+ Antal guld i ett VM

5: Marte Olsbu Røiseland, Norge, 5 (2020), Johannes Thingnes Bø, Norge (2023).

4: Ole Einar Bjørndalen, Norge (2005 och 2009).

+ Flest guld i mästerskap

Herrar: 1) Ole Einar Bjørndalen, Norge, 11 (1997-2017), 2) Martin Fourcade, Frankrike, 11 (2011-2020), 3) Johannes Thingnes Bø, Norge, 7 (2015-2023).

Damer: 1) Marte Olsbu Røiseland, Norge, 13 (2016-2023), 2) Magdalena Neuner, Tyskland, 12 (2007-2012), 3) Tiril Eckhoff, Norge, 10 (2015-2021).

Johannes Thingnes Bø har varit suverän i världscupen i vinter och vunnit elva av 14 tävlingar. Och i VM i Oberhof har han nu fem raka guld – i mixedstafett, sprint, jaktstart, distans och singelmixedstafett. Kvar till storslam med sju medaljer är det två distanser – stafett och masstart.

— Jag har fortfarande ett avslappnat förhållande till det. Det hade varit kul att få till det, självklart, men det förändrar inte glädjen över det här mästerskapet oavsett hur det går i de två sista loppen, säger han till NTB.

Røiseland var borta hela hösten efter att ha haft bältros och kom precis tillbaka lagom till VM, avstod från att köra distansloppet på onsdagen för att hjälpa Bø gå förbi henne i antal guld i ett mästerskap.

— Johannes hade vunnit alla lopp hittills så jag ville hjälpa honom, säger Røiseland till NTB.

Gjorde det spännande

Hon passade därför lite extra på honom före loppet.

— Jag blev lite rädd vid frukosten för då spände hon ögonen i mig och sa "är du redo", säger Bø på presskonferensen.

Bø gjorde det extra spännande i loppet när han i sitt tredje skytte, liggande, tvingades till en straffrunda.

— Han brukar alltid vara så lugn, men det var han inte nu, han var inte avslappnad, säger Norges skyttetränare Siegfried Mazet till TT.

"Fantastisk fajt"

Själv förklarar Bø det med att han försökte skjuta snabbare än vanligt. Sedan var han säkerheten själv i sista skyttet då han på blott 17,8 sekunder satte alla fyra skott i ståserien.

— Det blev en fantastisk fajt i dag, säger han på presskonferensen.

Norge vann till slut med 13,8 sekunder till godo på Österrike (Lisa Theresa Hauser och David Komatz) och 51 sekunder före Italien (Lisa Vittozzi och Tommaso Giacomel).

Røiseland och Bø har nu båda tagit fem VM-guld i ett och samma VM, Røiseland gjorde det 2020. Hon gick i och med singelmixedguldet upp i topp i damstatistiken över antal VM-guld. Det var hennes 13:e, ett före tyskan Magdalena Neuner.

— Det är väldigt roligt, säger norskan till NTB.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

3 timmar sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

3 timmar sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

3 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.