Marte Olsbu Røiseland i samband med presskonferensen där hon berättade om att karriären är över.
Marte Olsbu Røiseland i samband med presskonferensen där hon berättade om att karriären är över. - Foto: Rodrigo Freitas/NTB/TT

Herrmann-Wick gör som Røiseland – slutar

Den norska skidskyttestjärnan Marte Olsbu Røiseland lägger av efter denna veckas världscupfinal i Oslo.Jag har inte längre motivationen, säger hon.Senare på dagen meddelade även tyska stjärnveteranen Denise Herrmann-Wick att hon slutar.


Marte Olsbu Røiseland är den mest meriterade kvinnliga skidskytten i Norge och i VM 2020 tog hon medaljer i alla grenar, sju stycken – fem guld och två brons.

— Det hade jag aldrig kunnat drömma om, det var overkligt, säger hon om ett av sina främsta idrottsminnen från karriären.

Røiseland, 32, säger att funderingar om att sluta fanns redan i fjol, men att hon verkligen ville få uppleva ytterligare en säsong med publik efter två coronaår.

— Jag lärde mig att jobba hårt för stora mål, att drömma stort, och det har varit värt det. Men det har krävt otroligt mycket av mig och mina närmaste. Och när jag inte längre har den motivationen som behövs tycker jag att det är bäst att ge sig. Jag har haft elva fantastiska år i landslaget, säger norskan vid en presskonferens.

— "Kollen" blir mina sista världscuptävlingar.

Fick bältros

Säsongens världscupfinal går i Holmenkollen i Oslo den här veckan med sprint, jaktstart och masstart.

Røiselands sista säsong blev inte riktigt som hon önskade. Hon fick bältros i höstas och kunde inte göra säsongspremiär förrän i Ruhpolding i januari. Hon lyckades ändå ta ett individuellt brons i VM i Oberhof och guld i singelmixedstafett.

"Den största"

Røiseland har totalt 13 guld och fyra brons i VM. I OS i fjol tog hon tre guld och ett brons, och har även två silver och ett brons sedan OS 2018.

— För mig är Marte Olsbu Røiseland den största kvinnliga skidskytten genom alla tider, säger NRK:s skidskytteexpert Ola Lunde till tv-kanalen.

— Hon var inte den största talangen i ung ålder, men har fått ut vansinnigt mycket av karriären och är en ikon i skidskytte, säger Ole Einar Bjørndalen, skidskyttesportens störste genom tiderna och numera expert i TV2, till sin tv-kanal.

34-åriga tyskan Denise Herrmann-Wick inledde sin karriär som skidåkare. På slutsträckan i stafetten i OS i Sotji knäcktes hon av Charlotte Kalla i guldkampen.

Inför nästa OS hade hon hunnit inleda skidskyttekarriären som hon nu väljer att avsluta i Holmenkollen. Herrmann-Wick har individuellt tagit ett OS-guld och två VM-guld, det senaste på hemmaplan i Oberhof i februari.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander "en möjlighet" nästa match

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.