Vallning av skidor på Lugnets skidstadion i Falun under världscuptävlingarna i förra veckan. Arkivbild.
Vallning av skidor på Lugnets skidstadion i Falun under världscuptävlingarna i förra veckan. Arkivbild. - Foto: Ulf Palm/TT

Klart: Fis och IBU inför totalförbud mot fluorvalla

Publicerades: 22 Mar, 10:30, Uppdaterades: 22 Mar, 12:00

Det blir inga fluorvallor under skidorna för de svenska skid- och skidskyttestjärnorna i världscupen nästa vinter.Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundet (IBU) inför ett totalförbud från och med säsongen 2023–2024.


Fakta: Fluorvallor

+ Högfluorerade ämnen finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, nonstick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.

+ Koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande. Dessutom är ämnena mycket stabila vilket gör att de bryts ner mycket långsamt eller inte alls.

+ Fluorvallor innehåller högfluorerade ämnen som tillhör antingen C6- eller C8-kemin. Skillnaden mellan C6 och C8 är längden på kedjan av kolatomer (sex eller åtta atomer). Det tar betydligt längre tid för C8 att brytas ner i naturen och högfluorerade ämnen som tillhör C8-kemin är förbjudna enligt EU-lag.

+ Ambitionen är att förbjuda all fluorvalla, men problemet är att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system för kontrollerna som gör det möjligt att på ett smidigt sätt valla och kontrollera skidorna inför tävlingarna.

+ Den förbjudna fluorvallan fungerar extra bra i smutsig och blöt snö.

+ Kritik som lyfts mot ett totalförbud har handlat om att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system som gör det möjligt att på ett smidigt sätt kontrollera skidorna inför tävlingarna.

Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen.

Frågan om fluorvallornas vara eller icke vara inom de internationella skidsporterna och världscupen har varit ett diskussionsämne i många år. Ett förbud mot en viss typ av högfluorerade ämnen (C8) är sedan tidigare infört inom skidskyttet. På onsdagen meddelade både Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundet (IBU) att det blir ett totalförbud kommande säsong, 2023–2024.

"Fis har hela tiden varit inställt på att förbjuda produkter med fluor som används för att preparera skidor. Givet de hälsorisker och miljömässiga frågetecken som är relaterade till fluorvallor", skriver Fis i ett pressmeddelande.

Fler tester inplanerade

Vid världscuptävlingarna i längdskidor i Falun förra veckan genomförde Fis flera tester kring hur kontrollapparaten av vallorna på åkarnas skidor ska fungera.

"Fler tester och seminarier är inplanerade för de nationella förbunden, landslagen och deras vallare samt för berörda samarbetspartner, i god tid innan säsongen startar. Mer information om testningsproceduren på plats under tävlingar och hur den ska integreras i tävlingsregelverket kommer att kommuniceras ut i sinom tid", skriver IBU i ett pressmeddelande.

Risk för fusk?

Svenska längdlandslaget är ett av flera landslag som under åren ställt frågor kring hur fluorvallaförbudet kommer att se ut och regleras i praktiken, samt flaggat för risk för fusk.

— Jag har alltid välkomnat ett fluorförbud. Bara det blir sportslig rättvisa, sade svenska vallachefen Petter Myhlback till TT förra veckan.

TT
Senaste nytt

Svenska drömmen lever efter mirakelvändning

Swiatek försvarade Franska-titeln efter jättedrama

1 timme sedan
Det börjar bli en vana nu. Iga Swiatek, 22, tog hem Franska mästerskapen igen. Den polska världsettan har nu vunnit tre av de fyra senaste upplagorna av grand slam-turneringen – även om årets seger satt väldigt långt inne.

Alis drömmål och jättetabben sänkte Värnamo

1 timme sedan
Hugo Larsson gjorde sin sista match för Malmö FF inför flytten till Bundesliga. Men mittfältsstjärnan överglänstes i matchen av Taha Ali som gjorde två mål i 3–1-segern över Värnamo.

Grant på penicillinkur – och under par igen

2 timmar sedan
Fjolårets seger i Scandinavian Mixed kommer Linn Grant inte kunna försvara. Men med tanke på omständigheterna var svenskan ändå nöjd med lördagens 70-runda, två under par.

Alexandersson slutkörd – säkrade VM-silver

2 timmar sedan
Hon hade redan en medalj i fyra olika sporter, orientering, skyrunning, skidalpinism, skidorientering. Nu kan Tove Alexandersson, 30, lägga till en femte. För under lördagen tog Alexandersson VM-silver i traillöpning i österrikiska Tyrolen.

Broberg om helvetet: "Börjar bli galen"

2 timmar sedan
Huvudet vill, men kroppen säger ifrån. Kristoffer Broberg gick runt Ullna på finfina 66 slag, men tvekar ändå om en fortsatt satsning. Jag börjar bli galen. Jag vill inte spela golf på det här sättet, säger Broberg.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.