Faith Kipyegon, Kenya, hissas upp i luften av landsmaninnan Beatrice Chepkoech, till vänster, efter världsrekordet på 5 000 meter.
Faith Kipyegon, Kenya, hissas upp i luften av landsmaninnan Beatrice Chepkoech, till vänster, efter världsrekordet på 5 000 meter. - Foto: Michel Euler/AP/TT

Dubbla världsrekord – Kipyegon slog till igen

Världsrekord – igen. Faith Kipyegon, Kenya, slog sitt andra världsrekord på en vecka när hon vann 5 000 meter i Diamond League i Paris. Även Lamecha Girma, Etiopien, slog till på 3 000 meter hinder och putsade ett 19 år gammalt rekord.


Det blev en rekordkväll i Diamond League-galan i Paris med två världsrekord och en världsbästanotering.

Faith Kipyegon slog till med 14.05,20 på 5 000 meter – bara sju dagar efter att ha slagit världsrekordet på 1 500 meter vid tävlingar i Florens.

— Det var helt otroligt. Det fanns inte mina planer att slå världsrekord, jag ville bara göra ett bra lopp, säger hon till C More.

Kipyegon putsade etiopiskan Letesenbet Gideys rekord från 2020 med 1,42 sekunder.

På 3 000 meter hinder förbättrade Lamecha Girma, Etiopien, ett 19 år gammalt världsrekord satt av Saif Saaeed Shaheen, Qatar, med 1,52 sekunder.

Norskt världsbästa

Norske medeldistansfantomen Jakob Ingebrigtsen, OS-guld på 1 500 meter i Tokyo, sprang den något ovanliga distansen 2 engelska mil på världsbästanoteringen 7.54,10.

Därmed sänkte han kenyanen Daniel Komens tidigare världsbästatid med över fyra sekunder. Komen var den ende löparen som hade sprungit under åtta minuter på distansen.

"Kändes skit"

Andreas Kramer gjorde sitt femte snabbaste lopp i karriären på 800 meter och tiden 1.44,85 var bara 38 hundradelar över hans eget svenska rekord.

— Ska jag vara ärlig kändes det skit i dag. Jag är glad över säsongsbästa, men jag vill vara närmare de bästa, säger Kramer som slutade nia.

Upp till vinnaren Emmanuel Wanyonyi, Kenya, skiljde drygt 1,5 sekund.

Kulstötaren Fanny Roos tog brons på inomhus-EM i vintras, men har inte hittat formen ännu under utomhussäsongen med VM i Budapest i augusti som höjdpunkt.

I Paris nådde hon som längst 18,44 – knappt en meter under hennes personbästa. Det räckte till åttonde plats.

— Det är inte något jag är jättenöjd med. Jag slår ändå ett par bra tjejer, jag får köra vidare och tävla en hel del, säger Roos till C More.

Auriol Dongmo, Portugal, vann på 19,72.

Även för längdhopparen Thobias Montler, silver i inne-EM, gick det tungt. Det blev sjunde plats för svensken vars längsta hopp mätte 7,82. Greken Miltiadis Tentoglou vann på 8,13.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.