Fotbollsvärlden har genom åren fått se många stjärnskott. Några lyckades, andra inte.
Fotbollsvärlden har genom åren fått se många stjärnskott. Några lyckades, andra inte. - Foto: Antonio Calanni, Vadim Ghirda & Paul Chiasson

10 fotbollsspelare som spåddes en lysande framtid – men som inte tog sig hela vägen

Från hypade löften till skuggan av sin potential. Dessa tio fotbollsspelare hade alla världen för sina fötter, men misslyckades med att leva upp till förväntningarna.


Adriano (Brasilien)

Adriano hade en explosiv karriärinledning och var en kraftfull anfallare. Personliga tragedier, som förlusten av sin far, påverkade honom negativt. Han hade problem med alkoholmissbruk och motivation, vilket hindrade honom från att nå sin fulla potential.

Adriano (i mitten) spelade bland annat i Inter tillsammans med en viss Zlatan Ibrahimovic. Foto: LUCA BRUNO

Freddy Adu (USA)

Freddy Adu ansågs vara ett underbarn och skrev proffskontrakt som tonåring. Han hade svårt att hantera den enorma uppmärksamheten och förväntningarna. Han hoppade mellan flera klubbar, hade bristande spelkontinuitet och kämpade med att leverera på den högsta nivån.

Supertalangen Adu kallades för den nya Pelé, ett namn han inte lyckades leva upp till. Foto: STEVE NESIUS

Robinho (Brasilien)

Robinho var en tekniskt skicklig spelare med snabbhet och bollkontroll. Trots framgång i Brasilien och en lovande start i Europa kämpade han med konsistens och prestation på den största scenen. Svårigheter att anpassa sig till olika spelstilar och klubbar påverkade hans utveckling negativt.

Brassen hann med en sejour i spanska storklubben Real Madrid. Foto: Bernat Armangue

Bojan Krkić (Spanien) 

Bojan Krkić var en av de mest lovande anfallstalangerna i sin generation. Trots framgångsrika år i Barcelonas ungdomsakademi hade han svårt att översätta sin potential till framgång på seniornivå. Han flyttade mellan flera klubbar och hade svårt att hitta en stabil roll och spelstil som passade honom.

Bojan slog igenom i spanska FC Barcelona. Foto: David Ramos

Hatem Ben Arfa (Frankrike)

Hatem Ben Arfa betraktades som en av Frankrikes mest lovande talanger. Trots sin dribblingsförmåga och tekniska skicklighet hade han svårt att hantera konflikter med tränare och anpassa sig till taktiska krav. Detta begränsade hans möjligheter att utvecklas till en konsekvent toppspelare.

Den franska magikern lyckades inte ta sig till den allra högsta toppen. Foto: SCOTT HEPPELL

Anderson (Brasilien)

Anderson var en talangfull mittfältare med en imponerande teknik. Han började lovande i Porto och fick sedan en övergång till Manchester United. Skador och brist på disciplin begränsade hans spelutrymme och han hade svårt att uppnå samma nivå som förväntades av honom.

Han lyckades visserligen vinna både cuptitlar och ligatitlar, där Champions League-segern 2008 får värderas högst. Dock spåddes han ta sig till helt andra höjder än vad han lyckades med.

Skador var en del i att Anderson inte blev bättre än vad han spåddes bli. Foto: Jon Super

Yoann Gourcuff (Frankrike)

Yoann Gourcuff hade en imponerande start på sin karriär och ansågs vara en framtida stjärna i fransk fotboll. Skador och brist på spelkontinuitet hindrade hans framsteg, samtidigt som det uppstod konflikter med tränare och minskat självförtroende, vilket påverkade hans prestationer negativt.

Yoann Gourcuff spåddes en lysande framtid. Foto: BOB EDME

Alexandre Pato (Brasilien)

Alexandre Pato debuterade som tonåring och imponerade med sin snabbhet och målsinne. Men återkommande skador hindrade hans kontinuitet och begränsade hans framsteg. Han hade svårt att hantera pressen och hitta stabilitet i sin karriär, vilket påverkade hans utveckling negativt.

Alexandra Pato (t.v) spelade i AC Milan under flera säsonger. Foto: LUCA BRUNO

Mario Balotelli (Italien)

Mario Balotelli befinner sig i en turbulent karriär med både imponerande prestationer och kontroverser. Brist på disciplin, ojämn form och svårigheter att anpassa sig till olika klubbar och spelsystem hindrade honom från att uppnå sin fulla potential.

Mario Balotelli med sitt numera klassiska målfirande efter ledningsmålet i derbyt mot Manchester United 2011. På tröjan stod "Why always me?" Foto: JON SUPER

Ravel Morrison (England)

Ravel Morrison ansågs vara en av de mest begåvade talangerna i engelsk fotboll. Trots sin tekniska skicklighet kämpade han med personliga problem och brist på professionalism. Han hade svårt att hålla sig borta från kontroverser och misslyckades med att utnyttja sin talang på den högsta nivån.

"Han är den bästa talang jag sett", sa Sir Alex Ferguson. Det blev inte som det var tänkt för Ravel Morrison, som hunnit med en kort lånesejour i Östersunds FK. Foto: Lefteris Pitarakis
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!