Fotboll

Fotboll är världens största sport i antal utövare samt sporten som drar mest publik.


Fotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarlagets mål. När det egna laget har bollen spelar man ett anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget ett försvarsspel. Målet hos anfallsspelet är att vinna spelytor så att de kan göra mål. När det är tvärtom är målet att försvara och ta tillbaka bollen samt förhindra att motståndarlaget gör mål. 


Om bollen kommer utanför sidlinjerna på planen döms inkast. Vid kortsidorna blir det inspark eller hörna beroende på om det var det anfallande eller försvarande laget som sparkade ut bollen. Domaren kan stoppa spelet om man bryter mot reglerna, domaren kan ge frispark, gult eller rött kort till en person som bryter mot reglerna. 


En fotbollsmatch spelas normalt i två halvlekar på 45 minuter med en paus i mitten runt 15 minuter. De lag som gjort flest mål när matchen är slut vinner, om båda lagen har gjort samma antal mål när matchen är slut blir det oavgjort. I vissa turneringar får det inte bli oavgjort, då blir det förlängning, straffar eller omspel. 


Fotboll spelas normalt med elva spelare per lag, tio utespelare och målvakten, utespelarna har olika positioner, mittfältare, anfallare och försvarare. När det är barn som spelar varierar storleken på fotbollsplan och spelare beroende vilken ålder du är. 


Många barn börjar träna fotboll i olika klubbar redan när de är små, fram till 1970-talet var det ovanligt att barn under tolv år spelade i klubbar, idag är det föräldrar som anmäler sina barn precis när de lär sig att gå. Världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar är Gothia Cup som är varje år i Göteborg, dit kommer lag från hela världen. Den bästa klubben i Gothia Cup är IF Brommapojkarna som tog sin tjugonde seger 2007.


De flesta sporterna organiseras i egna förbund, damer och herrar tävlar i olika indelningsklasser.


Enligt internationella fotbollsförbundet Fifa spelar ungefär 240 miljoner människor i 200 länder fotboll varje dag. Fotbolls VM arrangeras vart fjärde år och är det mest sedda sportevenemanget i världen. VM-finalen 2006 ska ha setts av 715 miljoner människor runt om i världen. 


Källa: ifkanderstorp.se


Sverige spelar match
Fotbolls VM i Ryssland 2018. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall TT/TT
3 timmar sedan
Lyon ligger sist i franska ligan. Nu väljer storklubben att agera – och sparkar huvudtränaren Fabio Grosso. Det uppger klubben på sin webbplats.
idag 14:32
När han tog över låg Bayer Leverkusen näst sist i tabellen. Ett år senare leder klubben Bundesliga – vilket har gjort Xabi Alonso till ett av de hetaste tränarnamnen i Europa. Vi var optimistiska, men kanske inte så här optimistiska, säger han om succén.
idag 13:02
Efter gulddubbeln med Hammarby kan det vara dags för Madelen Janogy att pröva vingarna utomlands igen. Anfallsstjärnan har flera anbud på bordet. Vi går igenom alla olika alternativ, säger 28-åringen inför landslagets ödesmatch i Nations League.
idag 11:48
De svenska fotbollsherrarna rasar på världsrankningen. På Internationella fotbollsförbundet Fifas senaste lista tappar Sverige tre platser: från 23:e till 26:e plats.
idag 11:34
Sverige har hamnat i ett snökaos inför ödesmatchen mot Schweiz. Den sista träningen har ännu inte gått att genomföra.
idag 09:34
Två män inblandade i kidnappningen av Liverpoolstjärnan Luis Díaz föräldrar har häktats. Den ena mannen påstås ha övertalat en person nära Díaz-familjen att hjälpa till i bortförandet.
igår 20:44
Manchester United lever farligt i Champions Leagues gruppspel. Den engelska storklubben tappade en tvåmålsledning borta mot Galatasaray. Efter 3–3 är ett avancemang nu allt längre bort.
igår 18:24
Bayer Leverkusen-stjärnan Florian Wirtz missar Europa League-matchen mot Häcken på torsdagskvällen.
igår 17:24
Solen skiner på de svenska fotbollsdamerna, men det är bara tillfälligt. På fredag är prognosen dystrare – i dubbel bemärkelse. Det är frustrerande när det inte ligger i ens egna händer längre, säger Evertons Nathalie Björn inför ödesmatchen mot Schweiz.
igår 08:32
AIK Fotboll redovisar en kraftig minskad vinst för perioden juli–september. Vinsten uppgick till drygt 1,5 miljoner kronor att jämföra med 37,3 miljoner kronor samma period föregående år.
igår 07:52
En kontroversiell straff berövade Alexander Isak på hjälterollen mot PSG. I Newcastle är ilskan stor. Jag kan inte säga vad jag tänker, säger tränaren Eddie Howe.
igår 05:46
Anfallaren Hwang Ui-jo stängs av från Sydkoreas landslag i fotboll efter anklagelser om att han utan samtycke filmat när han hade sex med en tidigare flickvän.
2 dagar sedan 23:04
Newcastles slutspelsdröm i Champions League lever – tack vare Alexander Isak. Den svenske stjärnan gjorde engelsmännens mål i 1–1-krysset borta mot Paris SG.
2 dagar sedan 13:40
Den portugisiske superstjärnan Cristiano Ronaldo gick omkull i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Då gick Ronaldo själv fram till domaren och påpekade att det inte borde ha varit straff. Domaren gick sedan fram till en monitor, såg sekvensen i repris och ändrade sitt domslut.
2 dagar sedan 13:32
Englands målvakt Mary Earps får BBC:s pris som världens bästa damfotbollsspelare 2023.
2 dagar sedan 12:50
En fotbollssupporter från Komorerna har avlidit efter att ha blivit skjuten av polis.
2 dagar sedan 11:50
Ett kolsvart 2023 för svenska herrlandslaget. Men det finns ändå ljuspunkter. Som supertalangen Roony Bardghji som uppges vara intressant för europeiska storklubbar efter att ha sänkt Manchester United i Champions League. Det har inte gått att använda mobilen för alla meddelanden, säger han.
3 dagar sedan 19:24
Det allsvenska kvalmötet mellan Brommapojkarna och Utsikten på Grimsta IP är avbruten. Enligt tv-bolaget Discovery beror det på strömavbrott. Det är i nuläget oklart när matchen kan återupptas.
3 dagar sedan 17:40
FC Barcelona har inte fått det att stämma den här hösten. Tränaren Xavi Hernández är pressad – men vill säkra avancemang i Champions League. Matchen mot Porto kan bli en vändpunkt för vår säsong, säger den förre mittfältaren.
3 dagar sedan 17:04
Efter kraftiga missnöjesyttringar från fansen har Borislav Mihaylov till slut valt att sluta som ordförande i det bulgariska fotbollsförbundet (BFU). 60-årige Mihaylov har suttit på posten sedan 2005, bortsett från ett kortare avbrott 2019-2021.
1 2 3 4 ... 433